Dugi otok i Telaščica NP

Čista priroda je to što se nađe čim se siđe sa trajekta u Brbinju, malom mjestu na Dugom otoku. Dugi otok nema puno stalnih stanovnika, ali sa početkom turističke sezone sve se mijenja i postaje jako napučeno. Zbog toga smo otok odlučili posjetiti prije sezone (iako je trajekt vec sada promijenio cijene).

saltylake0

Dugi otok nije tako popularna destinacija kao neki drugi dalmatinski otoci ali to ima i svojih prednosti: 45 km mira i spektakularne panorame.

Na sjevernom dijelu otoka nalazi se mjesto Božava čije uske ulice i lučica odaju spokoj. Svjetionik na Velom ratu je najviši na Jadranu, 45 m visok i u njemu je moguće iznajmiti turistički smještaj. Prije Velog rata nalazi se Sakarun, jedna od rijetkih pješčanih plaža na otoku. More je tamo prozirni tirkiz, poput Kariba.

Na cijelom otoku nalazi se samo jedna benzinska pumpa, u mjestu Sali na drugom kraju otoka, koje je s kopnom povezano s katamaranom iz Zadra.
Sali je tipično jadransko ribarsko mjesto a ima i maslina, pa se osim ribarenjem i preradom ribe mještani bave i proizvodnjom maslinovog ulja. Prošetali smo Maslinskim putem i družili se sa zaista drevnim stablima maslina.
Na udaljenosti 10 min od Salija počinje Nacionalni Park Telaščica.

telascica_flowers2

Naravno, tu glavnu atrakciju na otoku nismo nikako mogli propustiti. Od kada smo na internetu vidjeli slike, govorimo kako moramo posjetiti to rajsko mjesto.Visoke stijene, plaže, poznato slano jezero ….. Sve nas je vrlo zainteresiralo, posebno u smislu ekologije, biologije, turizma i osobne motivacije.

burro
cartel

Bili smo presretni da se tamo nalazimo, nismo mogli vjerovati ! Vidjeli smo mnoge životinje, među ostalima zmije, paukove, ptice, ribe. Ali jednoj životinji smo posvetili najviše pažnje: magarcu. Možda zvuči glupo, ali ova životinja je zaštičena. Domaćem magaracu prijeti izumiranje stoga su mu na Telašćici odvojili dio terena u kojemu ga se ne smije uznemiravati (tako piše na posteru), i gdje je zaštićen.

Tijekom našeg boravka flora nas je nagradila makom u cvatu, gladiolama i salviom. Na otoku se još može naći i hrast, pinije i drevna stabla maslina, uobičajeno za podneblje hrvatskoga Jadrana, ali svaki puta posebno i drugačije.

Jedno mjesto koje se je donekle razlikovalo od slika na internetu je jezero Mir. Ipak, šetajući oko njega upijali smo njegovu ljepotu i spokoj okoliša. Stijene koje ga odvajaju od mora penju se na 161 m visine i vrlo su impresivne. Ali u potrazi za boljim i ljepšim pogledom sa tih visina, hodajte oprezno.

Cijelo područje ispresjecano je sa stazama za hodanje, a ako pronadjete neku alternativnu rutu pronaci cete si i svoj mali privatni raj, kao što smo si mi pronašli svoju mini plažu samo za dvoje.

telascica_cliff

Naše iskustvo Nacionalnog parka o otoka općenito u pogledu ekologije, donekle je negativno. Ne zato što mislimo da je otok neodržavan, nego zbog toga što nažalost, struje jadranskoga mora nanose na Dugi otok razni otpad a najviše plastike, s obje strane: iz Albanije i Italije. Velika je to šteta za tako prekrasan okoliš i zato predlažemo da pomognemo jedni drugima i pokrenemo akciju da se taj problem riješi.

Odgovori

Close Menu