Međunarodni dan mladih 2020. u znaku globalnih akcija mladih

Međunarodni dan mladih 2020. u znaku globalnih akcija mladih

Kolovoz je u svijetu mladih uvijek u znaku ljeta, putovanja, zabave, novih iskustava, ljubavi, a onima koji rade s mladima koloz = Međunarodni dan mladih.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine je u svojoj rezoluciji prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade da će 12. kolovoza biti proglašen Međunarodnim danom mladih. I od tada se taj dan slavi kao dan mladih uvijek pod nekom aktualnom temom. Ovogodišnja tema je “Youth Engagement for Global Action“.

Kakav bi mi to bili e-magazin za mlade kada ga i mi ne bismo proslavili i to na način kako mi to znamo: “zeleno”, maaalo pomaknuto, aktualno, drugačije! Pogotovo kad nam je tema ovoliko srodna. Jednostavno ne možemo odoljeti.

E sad! Na što točno mislimo kad kažemo drugačije?

Preko polovice stanovništva na Zemlji koristi internet i oblake. Vrlo često nismo ni svjesni da korištenjem oblaka stvaramo virtualni “otpad” zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije.

I zato vas pozivamo da proslavimo zajedno 12. kolovoza s jednim digitalnim čišćenjem. Da, dobro ste pročitali!

Kako?

  • obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme
  • odjavite pretplatu nepotrebnih mailing lista (nikako ne s našeg fermaja!) 😀
  • registrirajte rezultate svog digitalnog čišćenja na https://digital.worldcleanupday.org/

Jedan e-mail teži u prosjeku 230 kB (to vrijedi 7,4Wh godišnje). Ako izbrišeš 30 poruka e-pošte, uštedio_la si 222Wh. To je ekvivalent niskoenergetske žarulje (9 Wh) koja ostaje uključena jedan dan.

Čestitamo! Upravo si postao _la ekološki aktivist, pomogao_la okolišu i uključio_la se u kampanju Zelena čistka! Vidimo se i družimo na sljedećoj okolišnoj akciji!

Close Menu