U Villi Antonio održana radionica “Samopouzdanje i ja” – prva u ciklusu Žmergovih radionica za mlade

U Villi Antonio održana radionica “Samopouzdanje i ja” – prva u ciklusu Žmergovih radionica za mlade

U ponedjeljak, 10. veljače 2020. godine, u prostorima opatijske Ville Antonio, održana je radionica za mlade pod nazivom “Samopouzdanje i ja”. Tako je, u skladu s mjerama Lokalnog programa za mlade Grada Opatije 2018.-2021., a u sklopu Infocentra za mlade, pokrenut prvi ciklus iskustvenih i edukativnih radionica. Radionice se održavaju pod stručnim vodstvom Tajane Topo Kero, a kroz njih će mladi moći osvijestiti i razvijati svoje osobne potencijale te razvijati vještine u okviru tema važnih za njihovu dob. Prvi ciklus će se provoditi tijekom veljače i travnja 2020., dok će drugi krenuti na jesen 2020. Radionice Samopouzdanje i ja, Priprema za intervju za posao te Samoprocjena se provode u sklopu projekta Info centra za mlade i organizira ih Udruga Žmergo, a na osnovu iskaza interesa mladih.


Ciklus radionica namijenjen je opatijskim srednjoškolcima te im nudi mogućnost da:
– se interaktivno upoznaju s važnim temama s kojima se susreću u svojem odrastanju, te osvijeste svoju poziciju unutar teme radionice
– se upoznaju s konkretnim vještinama, tehnikama i alatima koji im mogu pomoći da razviju svoje osobne potencijale
– osvijeste svoje unutarnje snage i potencijale, te ojačaju osjećaj sigurnosti i samopouzdanja
– razmjene iskustva
– pruže si međusobnu podršku, poticaj i zajedništvo

Radionicu je vodila Tajana Topo Kero, dipl. soc. radnica i certificirani Gestalt psihoterapeut, koja već više od 16 godina pomaže djeci i mladima, što kroz svoj redovni posao (Odjel za djecu, mlade, brak i obitelj CZSS Opatija), što kroz honorarno i volontersko vođenje programa, kreativnih radionica, te radionica osobnog razvoja za djecu i mlade (Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front Opatija, Srednja glazbena škola I.M.Ronjgov Rijeka, Centar za kulturu dijaloga Rijeka). U radu koristi tehnike usvojene kroz dodatnu četverogodišnju edukaciju iz Gestalt psihoterapije, te art terapije.


U prvoj radionici, pod nazivom “Samopouzdanje i ja” sudjelovali su učenici drugih i trećih razreda Ugostiteljske škole Opatija.
Radionica je bila podijeljena na četiri cjeline. U prvom dijelu učenici su kroz kombinaciju kratkog interaktivnog predavanja i rasprave dobili odgovor na pitanje koja je razlika između samopouzdanja, samopoštovanja i samosvijesti te što gradi, a što uništava samopouzdanje. Nakon individualne vježbe s ciljem prepoznavanja vlastitih “dobrih” i “loših” osobina, ponašanja i vještina uslijedio je osvrt na odrađenu vježbu te grupna rasprava vezana uz osobine u svakodnevnom funkcioniranju. Zatim su učenici dobili zadatak identificirati vlastite unutarnje “negativne” misli, odrediti njihovu utemeljenost u realitetu i preoblikovati ih u konstruktivnu misao. Za kraj, uslijedila je vježba “ogledalo” zabavna interaktivna vježba s ciljem otkrivanja pozitivnih i lijepih osobina koje učenici vide jedni u drugima.
Reakcije među učenicima na održanu učionicu izuzetno su pozitivne, uvidjeli su vrijednost stečenog znanja, usput se zabavili te izrazili želju za ponovnim sudjelovanjem na ovakvim ili sličnim aktivnostima.

Close Menu