Sladak kao med!

Ljetno vrijeme je daleko iza nas, a kišoviti jesenski dani rade slom u našem imunološkom sustavu. Naši su djedovi znali da je med najbolji lijek ne samo za hladnoću, nego i za loše raspoloženje. Da bismo saznali više o toj predivnoj zlatnoj tekućini, razgovarali smo s osobom, koja je izabrala živjeti sa i od meda.

Radomir Mićić bavi se pčelarstvom više od 20 godina. Njegova ideja za ekološku proizvodnju rođena je prije 4 godine. Cijeli život trudi se poštovati prirodu i svoj vlastiti vrt nikad nije tretirao s nekim  drugim sredstvima osim gnoja.

Čitao sam o tome kako ljudi tretiraju voćke i kad odu u mirovinu nakon par godina kažu: Zašto sam tretirao voćke pesticidima i udisao taj zrak.”

Danas Radomir Mićić ima 60 košnica. Njegove pčele su pravi globetrottersi. Trenutačno su u Istri gdje su na zimovanju. Međutim ne zapadaju u zimski san. Tijekom najveće hladnoće ostaju unutar košnice, ali čim zatopli izlete van. Kad dodje proljeće, pčele počinju s radom. Prvi cilj je bagrem (akacija), onda jedan dio ide na kadulju a drugi dio na kesten i lipu. Kad se njihov posao u Istri završi, presele se u Gorski kotar na šumski med. Nakon toga, vraćaju se u Istru na zasluženi odmor. Sakupljanje meda počinje prvih dana svibnja i traje do kraja rujna.

Kako je raditi s pčelama?

Radomir Mićić priznaje da to nije lak posao.: „Treba imati puno snage da bi se dignule košnice koje  teže preko 20 kila. Srećom pomaže mi sin.”

Je li opasno biti u bliskom kontaktu s pčelama?

Za Radomira Mićića nije baš. Nakon toliko godina, naviknuo se  na njihovu prisutnost. Ipak, pčele se mogu različito ponašati ovisno o njihovom raspoloženju, ponekad su mirne dok su drugi puta agresivne, zato Radomir uvijek ima masku na glavi, za svaki slučaj.

Proizvodi kojima raspolaže OPG dispensadores3Mić su:

  • med od bagrema
  • med od kestena
  • med od lipe
  • med od kadulje
  • šumski med
  • propolis – crvena ili smeđa smolasta tvar, koju pčele prikupljaju iz drveća pupoljaka koji oni koriste za popunjavanje procjepa i za brtvljenje i lakiranje gnijezda.
  • pollen (ali samo friški)
  • apikompleks –  miješanina cvjetnog praha , meda i propolisa

„To je kao droga“ – kaže Radomir Mićić. Ali droga koja je slatka i puna zdravstvenih prednosti. Med je izvrstan prirodni izvor ugljikohidrata, koji daju snagu i energiju našem tijelu. Također, snažan je pojačivač imunološkog sustava, koji pomaže u borbi protiv bolesti.

Zašto ekološki med?

Ekološka proizvodnja meda ima puno restrikcija. Košniice ne smiju biti postavljene na prostoru gdje se voćke tretira – moraju biti  izolirane i udaljene barem 3 kilometara. Kad Radomir Mićić sakuplja šumski med, mora imati potvrdu od šumara da šuma nije tretirana.  Stoga, nije čudno, da je cijena ekološkog meda puno viša nego tog kokonvencijalnoga. Na naše pitanje, da li ljudi prepoznaju vrijednost takvog meda Radomir Mićić kaže da ljudi još uvijek nisu dovoljno educirani u tom području. Mladi ljudi koji imaju djecu češće su zainteresirani za ekološki proizveden med, ali većina ljudi više mari za cijenu, a ne kvalitetu.

Da li je moguće prepoznati ekološko proizveden med samo po njegovom izgledu?

Na žalost ne… Jedini način je analiza uzorka meda i saća.

Obiteljsko gospodarstvo Mičić ima eko znak, što znači da su njihovi proizvodi dobiveni kroz sustav ekološke poljoprivrede koja je bez upotrebe umjetnih gnojiva, kemikalija i pesticida. Eko znak možete pronaći na svim njihovim staklenkama s medom.

Držite se slatko tijekom idučih jesenskih kišovitih i hladnih zimskih dani i pojedite jednu žlicu meda svaki dan! Samo pamtite: na temperaturi većoj od 40°C med gubi svoja zdrava svojstava.. Čaj treba ohladiti prije nego što možete dodati med u njega.

Kontakt:HONEY_SWEETDRUG_smaller

OPG Mićić

Radomir Mićić

e-mail: opgmicic@gmail.com

Brigača 9, 51000 Rijeka

2 thoughts on “Sladak kao med!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *