Biti vegetarijanac u Opatiji

Biti vegetarijanac u Opatiji

Vegetarijanka sam već godinu dana. Svoj odabir takvog načina života donijela sam tijekom života u Zagrebu. Ponuda vegetarijanske prehrane u glavnome gradu izrazito je raznolika. Brojne trgovine, restorani, veganski fast food-ovi, catering itd. Ponuda povrća i voća, biljnih mlijeka, cruelty-free kozmetike, sejtana, soje, tofua, veganskih ražnjića i ostale hrane primjerene za vegane i vegetarijance je u metropli zadovoljavajuća.Postoje brojni restorana koji imaju vegansko/vegetarijansku ponudu, a ZeGeVege festival u Zagrebu je izrazito značajan jer promovira samo veganstvo u pozitivnom smislu i nudi mnoštvo veganskih proizvoda.

Spletom okolnosti i odabirom fakulteta u Iki, završila sam u Opatiji. Zaslijepljena Zagrebačkom vegansko/vegetarijanskom ponudom, krenula sam u potragu za proizvodima takvog načina prehrane u Opatiji. Mogu reći, da moja očekivanja nisu bila velika, ali u gradu koji je koljevka  turizma u Hrvatskoj, očekivala sam barem jedan vegetarijanski restoran. Međutim, moje vegetarijanstvo u Opatiji svodi se na “parola je snađi se”. Sve što mogu nabavljam u obližnjim supermarketima. Za razliku od Konzuma, Billa ima puno veću ponudu voća, povrća i vegansko/vegetarijanskih proizvoda, pa hranu koja mi je potrebna uglavnom nabavljam tamo. Sojine ljuskice, soja odresci, alpro pudinzi, biljna mlijeka, biljna vrhnja za kuhanje, namazi od povrća, povrće i voće s BIO certifikatom, samo su neki od proizvoda koje kupujem.

Niti u gradu Rijeci vegansko/vegetarijanske ponude nema mnogo.Postoje samo dva restorana s takvom ponudom i jedna trgovina koja nudi proizvode za vegane i vegetarijance.  Također, htjela bih istaknuti web stranicu bioshop.hr koja nudi besplatnu dostavu na području grada. Rijeka, koja je treći najveći grad u Republici Hrvatskoj, ipak bi trebala proširiti svoju vegansko/vegetarijansku ponudu.

Udruga Žmergo iz Opatije redovno svakih nekoliko mjeseci u Opatiji 11895957_503535456467986_450685331682789049_norganizira Eko sajam, zadnji ove godine održao se je u subotu, 05.12.2015. godine. Brojni proizvođači izlagali su svoje eko proizvode. Moglo se pronaći povrće, voće, čajevi, pekmezi, namazi, lavandini proizvodi, ulja, ekološki proizvodi na bazi konoplje, integralni kruh i peciva itd.

Prema nezavisnom istraživanju komunikacijske agencije SPEM iz 2007. godine, u Hrvatskoj živi 3,7 posto vegetarijanaca, odnosno više od 160 000 ljudi. Jedino mogu istaknuti Zagreb koji zadovoljava potrebe i želje same potražnje vegana i vegetarijanaca, dok u ostalim gradovima postoji  manjak takvih oblika ponude. Voljela bih da se u skoroj budućnosti Hrvatska sa svojom vegansko/vegetarijanskom ponudom približi ostalim europskim zemljama i gradovima, primjerice Berlinu, koji je  2015. godine proglašen glavnim vegetarijanskim gradom  svjeta.

Ukoliko živite u Opatiji ili okolici Opatije, nije toliko teško biti vegetarijanac ili vegan ukoliko možete sami sebi kuhati, iako je lijepo imati mogućnosti ponekad si priuštiti i odlazak u vegansko/vegetarijanski restoran.Kuhati doma sigurno je i isplativije, a i znamo što jedemo .S druge strane, turisti koji su vegetarijanci ili vegani sigurno neće odabrati Opatiju kao turističku destinaciju baš zbog opatijske “nepostojeće ponude”. Opatiji stoga predstoji uzeti u obzir da se preferencije potrošača mijenjaju te  proširiti vegetarijansku ponudu na jelovnicima i tako usrećiti sve veći broj turista vegetarijanaca ali i domaćeg stanovništva.

Mihaela Mihalec, volonterka Udruge Žmergo

Odgovori

Close Menu