Što smo skuhali sa Srđane Jevtić – šeficom održive kuhinje naše i vaše ŽLICE?

Što smo skuhali sa Srđane Jevtić – šeficom održive kuhinje naše i vaše ŽLICE?

U blagdanskom ugođaju, 20. prosinca 2022. u okviru ŽLICE održana je radionica održivog kuhanja koju je predvodila nasmijana masterchef-ica Srđana Jevtić. Mladi volonteri i volonterke Žmerga, Crvenog križa Opatija i opatijski srednjoškolci, u kuhinji Kluba 60+ zajedno su pripremali nekoliko jela koristeći namirnice koje redovito ostanu nakon spremanja obiteljskih obroka.

Za ovu priliku, Srdđana je odabrala zanimljive recepte baš s ciljem da sudionike radionice nauči kako ponovno upotrijebiti namirnice u novim, jednostavnim jelima kako bi našla put do našeg trbuha, a ne put do kante za organski otpad.

Arancini, namaza od batata i čokoladno-voćni desert bili su glavne zvijezde “zero waste” menija ove radionice održivog kuhanja. A u nastavku ukratko kako smo ih izradili.

Za pripremu arancina, koji su ime dobili po tome što izgledom podsjećaju na malene naranče, potrebni su ostaci kuhane riže i malo kreativnosti, a mi smo ih pripremili na sljedeći način. Od kuhane riže formirali smo kuglice koje smo punili pestom od sušenih rajčica i pekorino sirom. Formirane kuglice postom smo uvaljali u jednostvavnu smjesu za prženje od vode i brašna, potom u krušne mrvice te ubacili u zagrijano ulje. Tada je veći dio posla bio gotov, a jedino što nam je preostalo je sačekati da dobiju zlatnu boju i pažljivo ih izvaditi iz vrelog ulja. Srđana nam je dala i koristan savjet: najbolje ih je posoliti dok su još vrući jer se na taj način najbolje upije sol. 

Odmah nakon toga bacili smo se na pripremu slanog namaza. Batat koji je prethodno izrezan na polovice i ispečen u pećnici ubacili smo u blender zajedno s humusom, pečenim bučinim sjemenkama i malo bučinog ulja. Pustili smo da blender odradi svoj posao, a za to vrijeme pripremili smo krekere na koje ćemo mazati naš vege namaz. Nekoliko kapljica ekstrakta balzamičkog octa za dodatni, bogatiji okus, par bučinih sjemenki za okus i ukras i naš finger food je bio spreman za degustaciju.

Ukoliko ste više ljubitelji slatkoga slijedeći će vam se recept sigurno svidjeti. Za pripremu slatkog namaza potrebni su: ganache krema od čokolade, avokado, mljevene pistacije i suhe šljive. Mi smo u namaz ubacili i začin tonku koji je definitivno oplemenio ovaj zdravi desert i koji se često u pripremi kolača koristi kao zamjena za vaniliju. Pomoću dvije žlice od smjese smo formirali žličnjake, oni malo manje spretniji zapravo kuglice, a potom u njima slavodobitno uživali.

Sva pripremljena hrana je vrlo brzo nestalaja sa stola, što je bio i cilj ove radionice – naučiti kako spriječiti da jestiva hrana završi u smeću, ali i uživati u plodovima rada nastalih učenjem i usvajanjem novih znanja i vještina.

Ostavljamo vas da pogledate fotografije zanimljivih i ukusnih jela te ugodnog druženja za koje jedva čekamo reprizu s nekim novim receptima iz kuhače šefice održive kuhinje kreativne Srđane Jevtić.

Aktivnost se održala u okviru projekta Žmergov lokalni info-centar za mlade kojeg financiraju Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Tekst pripremila: Lorena Ostojčić (studentica i volonterka ŽLICE)

“Moje ime je Lorena i imam 19 godina. Studentica sam prve godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Slobodno vrijeme volim provoditi sa svojim prijateljima i obitelji ili u šetnji sa svojim psom. Obizirom da volim druženja, volontiranje u Žmergu činilo mi se kao odličan način za upoznavanje novih ljudi.”

Close Menu