S.O.S za Jadran – borba protiv bušenja nafte u Jadranu!

S.O.S za Jadran – borba protiv bušenja nafte u Jadranu!

Već 9 mjeseci traje kampanja protiv štetnog projekta istraživanja i eksploatacija nafte i plina u Jadranu. Otkada je Hrvatska Vlada dala dozvole 5 kompanija da na 10 polja u Jadranu vrše testiranja, ekološke organizacije pokrenule su akcije SOS za Jadran.

Zašto smo protiv? Eksploatacija nafte nosi veliki rizik za sosJadranSamuelrazvoj turizma, koji predstavlja ključnu gospodarsku granu Hrvatske i redovito čini 15% ili više godišnjeg BDP-a. U slučaju bilo kakve nesreće, istraživanje i potencijalna eksploatacija nafte ugrozili bi bioraznolikost Jadrana, a time i sve ljude koji ovise o turizmu i ribarstvu. Dalje, Vlada RH želi ulagati u projekte bazirane na zastarjelim tehnologijama u vrijeme kada postoje jasne alternative fosilnim gorivima. Građani/ke nemaju nikakva jamstva da će eksploatacija nafte na Jadranu pridonijeti povećanju njihova životnog standarda ni novih radnih mjesta. Većina profita išla bi naftnim kompanijama.

Tijekom prvih mjeseci 2015. godine trajale su različite akcije protiv bušenja u Jadranu. Kampanju su podržale poznate osobe – umjetnici i umjetnice (pjevači/ice, glumci/ice), putopisci, komičarke. Svoju podršku su građani  izrazili u formi fotografija, slika i videa. Istraživanje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar je pokazalo da manje od trećine građana i građanki podržava eksploataciju nafte u Jadranskom moru, dok je većina protiv. Kampanju su isto podržale i najveće globalne organizacije za zaštitu okoliša – Greenpeace International i Friends of the Earth International.

Izvor: SOS za Jadran

Napokon 24. rujna 2015., na sjednici Vlade Republike Hrvatske predviđeno je ukidanje koncesija za sedam istražnih polja od kojih su još u srpnju ove godine austrijski OMV i američki Marathon Oil odustali. Smatra se kako je to očiti pokazatelj da Vlada neće potpisati ugovore s preostale tri naftne kompanije – INA, ENI i Medoilgas.

#SOSzaJadran

Odgovori

Close Menu