Poziv na volontersku edukativno – ekološku akciju „Čisto podzemlje Parka prirode Učke“

Poziv na volontersku edukativno – ekološku akciju „Čisto podzemlje Parka prirode Učke“

Speleološki klub Ozren Lukić u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka, u subotu 21. svibnja organizira volontersku edukativno – ekološku akciju „Čisto podzemlje Parka prirode Učke“.

Cilj akcije je sanacija divljih odlagališta otpada u speleološkim objektima na području Učke i Rašpora, te edukacija o posebnosti špilja i jama te problemima koji mogu nastati zbog zagađenja krškog podzemlja.

U novom Centru za posjetitelje Poklon speleolozi Damir Janton i Andrea Deklić održat će edukativna predavanja:
10.00 – 10.30 Predavanje “Upoznajmo svijet speleologije”
10:45 – 11.30 Predavanje “Inicijativa Čisto podzemlje”.

Povodom rođendana Parka i godine dana od otvorenja Centra posjetiteljima predavanje će biti omogućen ulaz i razgled Centra uz stručno vodstvo s 50% popusta na ulaznicu.

Za predavanje i stručno vodstvo može se prijaviti na stranicama Parka: https://www.pp-ucka.hr/rodendan-parka-prirode-ucka-i-centra-za-posjetitelje-poklon/.

Paralelno s predavanjem speleolozi će krenuti s ekološkom akcijom “SKOL čisti na Učki” gdje će se izvlačiti otpad iz dva speleološka objekta:
1. Jama na Pricejku, manji objekta koji se nalazi na području Parka u blizini bujičnog toka čije vode odlaze u smjeru geomorfološkog spomenika prirode “Vela draga”, te nam je želja omogućiti “čisti” put vodi do kanjona.
2. Jama kod Rašpora, prava istarska speleološka miljenica. Predivna jama s posebnim ulazom u flišnim naslagama kroz koje se voda probijala u vapnence do impozantne dubine od 375 m i spletom kanala od 6668 m. Osim geološkog značaja jama je i stanište brojnim podzemnim organizmima. No,nažalost ni ona nije izbjegla da postane ilegalno odlagalište otpada, blizina naselja i pristupačnost velikog ulaza i nedovoljno informiranost o šteti koja može nastati rezultirali su da danas ugrožavamo vrijednost ovog podzemnog bisera.

Akcija se provodi usuradnji s Gradom Opatijom i Općinom Lanišće, te uz veliku podršku speleologa iz cijele Hrvatske i Inicijative Čisto podzemlje.

Više o Speleološkom klubu Ozren Lukić: https://skol.hr/
Više o inicijativi “Čisto podzemlje”: https://cistopodzemlje.info/hr/home/

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno se obratite voditeljima akcije na vanja.bj17@gmail.com ili nina13ic@yahoo.com  ili telefonski na 0955331517  (Vanja Banfić Jevtović) ili 0910716849 (Nina Trinajstić).

Dodatne informacije o predavanjima i Centru za posjetitelje možete dobiti na kontakt broju Parka: dkramaric@pp-ucka.hr ili 051 770 160

Close Menu