Panel-diskusija “Istospolni brakovi između demokratskog odlučivanja i liberalnih prava” / 23.2. / Kavana Kontinental

Panel-diskusija “Istospolni brakovi između demokratskog odlučivanja i liberalnih prava” / 23.2. / Kavana Kontinental

Coffeee house debates će ovu srijedu, 23. veljače, s početkom u 19 sati u prostorima opatijske Kavane Continental (Ul. Maršala Tita 85, Opatija) ugostiti panel-diskusiju o dosegu demokratskog odlučivanja koje će se proučavati s fokusom na pravo na brak za istospolne parove.

O ovoj teškoj i često spornoj temi govorit će ustavna stručnjakinja prof. dr.scSanja Barić (Pravni fakultet, Sveučilište u Rijeci) i politologinja doc. dr.scFederica Liveriero (Odjel za političke znanosti, Sveučilište u Paviji).

Iako se istospolni brakovi nakon čuvenog hrvatskog referenduma o ustavnoj definiciji braka (iz 2013. godine) nameću kao sadržajno relevantno pitanje, panel-diskusija će se ipak nešto više fokusirati na proceduralni dio teme, tako da se zaključci mogu primijeniti i na druge slične slučajeve. Središnje pitanje tako postaje kako odrediti sadržaj (i adekvatno institucijsko oprimjerenje) nekih prava i sloboda. Možemo li ih određivati većinskim odlučivanjem, i postoje li neka ograničenja koja se mogu primijeniti na demokratski proces? Drugim riječima, mogu li građani odlučivati o tipovima zajednica u koje će slobodno, informirano i dobrovoljno ulaziti drugi ljudi, i ako mogu, na koje se razloge pri tome mogu pozivati? Koja je uloga ustavnog suda, i na koji način on može popravljati demokratske odluke? Jesu li odluke u čije se oblikovanje uključio ustavni sud (kao stručno tijelo) uopće demokratske, ili su ekspertne? Kako urediti demokratski proces da donosi što kvalitetnije odluke, i kada prilikom određivanja prava (poput onog na istospolne brakove) ulaziti u kompromise (a kada ne)?

Više informacija možete naći na web-stranicama projekta Opatija Coffeehouse Debates ovdje.

Također, aktualne informacije, eventualne promjene, kao i live straming panel-diskusije možete pratiti putem Facebook stranice i eventa: https://www.facebook.com/events/481293830341904

Panel-diskusija će se održavati u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama te uz ograničen broj sudionika.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Amadria park hotela i Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da u srijedu navečer navrate do Opatije, te uz kavu, čaj, pivo ili kuhano vino, u ugodnoj atmosferi Kavana Continental, poslušaju zanimljiva izlaganja i doprinesu raspravi.

Close Menu