Opatijsko predstavljanje knjige Fitness i napolitanke mlade autorice Mateje Klemenčić

Opatijsko predstavljanje knjige Fitness i napolitanke mlade autorice Mateje Klemenčić

Ekipa iz Kulturnog fronta poziva na predstavljanje knjige Fitness i napolitanke, mlade autorice Mateje Klemenčić, a koja će se održati u Opatiji će se u petka 10.12. s početkom u 18h u prostoru Udruge za razvoj kulture mladih Kulturni front (Maršala Tita 42, Opatija).

Riječ je o autobiografskoj knjizi koja potiče zdrav odnos prema hrani i vježbanju, prihvaćanje vlastitog tijela te razvijanje ljubavi prema sebi nezavisno o vanjskom izgledu. Autorica u njoj progovara o svom osobnom iskustvu borbe s poremećajem u prehrani te nastoji pomoći svima koji se nalaze u toj situaciji.

Ona sama patila je od ortoreksije, nezdrave opsesije zdravom hranom, zbog čega se našla u začaranom krugu drastičnih dijeta i kompulzivnog prejedanja. Trebala je proći dug put da izgradi zdrav odnos prema hrani i vježbanju, a na temelju svog primjera uvidjela je potrebu da se o ovom nedovoljno obrađenom
problemu više priča u javnosti.

Smatrajući da je dijeljenje vlastitih iskustva moćan alat za prevenciju, Mateja na svom instagramskom profilu  Fitness i Napolitanke svakodnevno objavljuje niz kreativnih sadržaja koji za cilj imaju osvijestiti štetne obrasce u percepciji svog tijela te osnažiti tisuće pratitelja koji se nalaze u sličnoj situaciji. I njezina
je knjiga nastala s namjerom da svojim iskustvom i uvidima potakne druge da svoje tijelo prestanu doživljavati kao izvor srama, nezadovoljstva i neispunjenih očekivanja te da fokus preusmjere na vrijednosti koje nisu povezane s tjelesnim karakteristikama i tipiziranim standardima ljepote.

Knjiga Fitness i napolitanke izašla je na jesen 2021. u nakladi Alegria knjige. Uz Mateju Klemenčić, predstavit će je suradnice Barbara Tolić i Željka Jeličanin, autorice popularnog bloga Književne kritičarije te voditeljice edukativne online platforme Hrvatski za svaku upotrebu.

Promocija će se održati sukladno epidemiološkim mjerama, ulazak će biti moguć uz predočenje Covid potvrda i nošenje zaštitnih maski.

Za one koji nisu u mogućnosti prisustvovati uživo, predstavljanje će se prenositi putem live-streama na društvenim mrežama udruge Kulturni front. Književne večeri u Kulturnom frontu odvijaju se uz pokroviteljstvo Grada Opatije.

Close Menu