Sirovojedac, fleksetarijanac, breatheterianac…

Sirovojedac, fleksetarijanac, breatheterianac…

Ok, čuli ste ili sami već jeste, vegetarijanci, vegani, frutarijanci, makrobiotičari, il se trude smanjiti meso kao fleksitarijanci, jedni možda ne jedu proizvode od glutena, drugi poste, treći jedu samo sirovu hranu, četvrti izbjegavaju ugljikohidrate pa su LCHF-ovci…

Svakodnevne nove spoznaje, znastvena i medicinska dostignuća omogućavaju nam nove odnose prema hrani, nove prehrambene navike među kojima treba pronaći onaj koji nama kao individuama najviše odgovara. Nekada se smatralo da su masnoće opasne, danas znamo malo bolje o dobrobitima kvalitetnih masnoća. Potenciralo se jesti različite žitarice, no sad puno više znamo o negativnim stranama glutena, naročito onog skrivenog u prerađevinama. U školi su nas učili o preporučenih 5 obroka dnevno, a danas su sve glasniji zagovaratelji posta. Jedna od rijetkih namirnica i sastojaka oko koje i dalje nema dvojbe jest šećer. Njega se i dan danas preporuča izbjegavati, no jeste li znali da naš mozak ne pokreće nužno glukoza, već se može hraniti i mastima, odnosno ketonima.

Puno je tu nepoznatih riječi za guglanje, a listi dodajemo još jednu –  “breatherian”! Da, da, dobro ste pročitali. Postoje nejedači koji se hrane energijom sunca. Ovaj kontroverzni pravac, koji sa sobom nosi brojne potencijalno opasne medicinske implikacije, poznat je u indijskoj kulturi, a kako jogiji žive bez hrane i vode pogledajte u ovom videu.

Danas su zaista razne i brojne opcije prehrambenih navika i stilova života koje isti podrazumijevaju. Neke od njih su možda temeljene na zdravstvenim poteškoćama, a neke pokreću razlozi koji se kriju iza individualne duhovnosti i uvjerenja. Svi su oni legitimni i dok god se zbog svojih odabira osjećate zdravije, energičnije, bistrije, spretnije i sretnije, vjerujemo da su ti odabiri ispravni. I da ste dovoljno razumni, volite se, brinete o sebi i svom zdravlju da se povremeno konzultirate i s liječnikom, pa makar da provjerite “krvnu” sliku. Zlu ne trebalo!

Close Menu