OKiZA 2019 – Večer kreativaca koji brinu za okoliš

Udruga Žmergo i ove se godine uključuje u obilježavanja Tjedan globalnog obrazovanja. Prošle godine smo direktno surađivali sa školama na provedbi aktivnosti globalnog obrazovanja u koje su bili uključeni učenici, a ove godine, u suradnji sa Savjetom mladih Grada Opatije otvaramo priliku umjetnicima i zainteresiranoj javnosti za sudjelovanje u programu OKiZA 2019. (Opatijska kultura i zeleni aktivizam), kao autori „zelenih“ projekata i kao aktivisti koji sudjeluju u odlučivanju o projektima na korist zajednice, okoliša, kako na lokalnoj, tako i globalnoj razini.

Nakon zaprimljenih online prijava inovativnih projekata u kulturi koji su oplemenjene „zero waste“ konceptom, stručni žiri odabrao je 10 kreativnih projekata koje će njihovi autori predstaviti zainteresiranoj javnosti putem kratkih, 5-minutnih interaktivnih i multimedijalnih prezentacija na događaju koji će se održati 28. studenog 2019. godine u Centru Gervais u Opatiji.

O konačnom će pobjedniku, uz stručni žiri koji se sastoji od četiri člana, odlučivati i publika ocjenjujući kvalitetu predstavljene ideje. Najzanimljiviji projekt kojeg stručni žiri, ali i prisutna publika prepoznaje kao najkvalitetniji i najkorisniji za zajednicu, osvojit će financijsku podršku u vrijednosti od 15.000 kn (bruto) kako bi se isti realizirao na području Opatije najkasnije do lipnja 2020. godine. Sam događaj bit će prožet i glazbenim programom, a nakon dodjele nagrada najkreativnijoj ideji slijedi druženje uz domjenak i nastup Jena the Man-a, mladog opatijskog talenta.

Osim mladih, ove godine među finalistima našla se i učiteljica koja se sa svojom školom i učenicima već dugi niz godina uključuje u aktivnosti i projekte globalnog obrazovanja. Za njezin, kao i za druge „zelene“ projekte finalista, učenici, roditelji i svi zainteresirani, mogu glasati na prezentacijama uživo u sljedeći četvrtak, kada će naučiti puno o „zero waste“ konceptu, „zelenom“ aktivizmu i kako kultura može pomoći održivom razvoju zajednice te u konačnici utjecati na klimatske promjene.

Autori i nazivi projekata:

Nikolina Janjić – Postavljanje javnih keramičkih pepeljara

Valentina Mesarić – Stara stvar – novo ruho

Tihana Karlović i Mateja Rusak – Female correspondence / Žensko dopisivanje

Sandra Ružić  Regata

Karla Mihić – No plastic Adriatic

Zoran Badurina – Mala besplatna knjižnica

Sarawut Chutiwongpeti – Recycle Art Project

Sanja Albaneže – Đir po Kvarnere

Diana Rosandić Živković – Prozno-pjesnički-likovni maraton Carmen Silva

Maja Panic – Lotosi u moru

Dora Mihaljević – Opatijski parapeti / Parapetti d Abbazia

Natječaj OKiZA 2019 provodi se u sklopu opatijskog susjedstva programskog pravca 27 susjedstava, u okviru programa “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”, sufinanciran je od strane Grada Opatija, a pruža platformu za promoviranje ideja, naročito mladim stvarateljima, ali i poduzetnicima, čije su ideje orijentirane na kulturne sadržaje, održivi razvoj i turizam ili “zero waste” koncept.

Close Menu