Božić je jedan od najljepših kršćanskih blagdana od kojeg nas dijeli tek koji tjedan. Kao i svaka svečana prigoda u svakom kraju, tako i bodulski blagdanski stol za Božić obiluje slasnim delicijama specifičnim za Boduliju. Tako će prava bodulska obitelj uvijek dočekati svoje goste sa suhim smokvama i rakijom, a za božićni ručak pripremiti, kao i za svaki drugi kršćanski blagdan isto – gulaš i neizostavne šurlice. To je jelo nad kojima svi “maste brk” i pripremaju ga s velikom ljubavlju. Gulaš se najčešće pravi od divljači, a rad šurlica daleko je specifičan od rada neke druge tjestenine. Upravo to je neodoljiva kombinacija okusa. A kako šećer uvijek dolazi na kraju, tako i bodulski blagdanski stol na kraju nudi tradicionalno pripremljene kolače – pogaču i orahnjaču. Ta dizana tijesta pripremaju se cijelodnevno i također s velikom ljubavlju, a jedu nakon božićnog ručka uz kavu, bijelu ili crnu.
Sve ove gastro delicije uveseljavaju svaka usta na otoku, a mnogi jedva čekaju vrijeme blagdana kako bi uživali u okusima. Kako je Božić vrijeme darivanja, mi ćemo vam pružiti mogućnost da si sami dočarate okuse Krka najomiljenijeg krčkog specijaliteta na način da vam otkrijemo strogo čuvani, starinski recept – šurlica.
Bodulske šurlice
1 kg brašna
½ butter
½ l vrele vode
malo soli
Priprema:
U brašno umiješati ostale sastojke, miješati i postupno dodavati vruću vodu. Dobro izmiješati čvrsto tijesto, razvaljati na pobrašnjenoj površini i oblikovati u valjke te ih rezati na manje komadiće, kao njoke. Na pobrašnjeni štapić od ražnjića nabosti komadić tijesta i rukama izvaljati šurlice. Nježno izvaditi sa štapića i ostaviti ih na pobrašnjenoj površini da odstoje nekoliko sati, potom skuhati u vrućoj, posoljenoj vodi 15-tak minuta.
Dobar Vam tek!