Jedi lokalno – razmišljaj globalno

Jedi lokalno – razmišljaj globalno

EAThink 2015 – jedi lokalno, razmišljaj globalno je europski projekt osmišljen za učenike osnovnih i srednjih škola,njihove nastavnike, socijalne radnike i ljude iz lokalne vlasti, s ciljem da mlade ljude potakne da budu aktivni građani,te osvijeste činjenice od kuda potječe hrana koju jedemo, da li je ispravna, odnosno dovoljno zdrava za jelo, te kako sami, vlastitim izborom, mogu doprinjeti kako bi zdravije jeli. Eathink se također bavi i s problemom propadanja i bacanja hrane i održivim razvojem.

Projekt financira Europska unija, a u njemu učestvuje 12 europskih i 2 afričke zemlje; Burkina Faso i Senegal.

Danas u svijetu još uvijek dnevno gladuje preko 800 miliona ljudi, dok se u isto vrijeme u zemljama tkz. razvijene ekonomije hrana bespotrebno prekomjerno proizvodi i neminovno propada i baca.

dianaU periodu od 3 godine, tijekom 2015-2017 Udruga Žmergo će u Hrvatskoj kroz ovaj europski projekt educirati učenike i njihove nastavnike i pripremati ih da se suoče sa izazovima i odgovornostima koje imaju kao građani globaliziranoga društva kojemu pripadaju i da razviju svoje vlastite mehanizme i alate, da bi se bili sposobni kritički osvrnuti na stanje stvari u globalnom društvu, s posebnim naglaskom na hranu. Poučavati će ih zašto je bolje podržavati lokalno proizvodnju hrane i male proizvođaće, do toga kako kupovati i kuhati hranu, a da se pri tome što manje baci ili propadne.

U sklopu projekta EAThink 2015 Udruga Žmergo za učenike i nastavnike iz Primorske-goranske županije je organizirala u listopadu odlazak u Milano na Expo Milano 2015, o kojem možete više pročitati ovdje.

Voditeljice ovoga projekta u Hrvatskoj su Helena Traub i Diana Kovačić.

Pogledajte webstranicu od EAThinka i Facebook stranice hrvatskog partnera projekata.

Odgovori

Close Menu