Reuse info-ploča Žmergovog lokalnog info-centra za mlade  uselila u zgradu opatijskih srednjih škola

Reuse info-ploča Žmergovog lokalnog info-centra za mlade uselila u zgradu opatijskih srednjih škola

Postavljanjem info-ploče ŽLICE koju su mladi izradili od otpadnih materijala u zgradi škole, Žmergov lokalni info-centar za mlade obilježio je Europski dan informiranja mladih s učenicima, profesorima i ravnateljem Gimnazije Eugena Kumičića, predstavnicima Grada Opatije i medija

Opatija, 17. travnja 2023. Opatijski info-centar za mlade – ŽLICA se i ove godine priključio kampanji Europske agencije za informiranje mladih (ERYICA) kojom se obilježava Europski dan informiranja mladih s ciljem podizanja svijesti o njihovom pravu na potpunu i pouzdanu informaciju te odavanju priznanja radu stručnjaka u radu s mladima u području informiranja i savjetovanja.

ŽLICA je ovaj važan datum u životu i radu jednog info-centra za mlade obilježila na poseban način. Na sami Europski dan informiranja mladih – 17. travnja 2023., za vrijeme velikog odmora, s učenicima, profesorima i ravnateljem Gimnazije Eugena Kumičića, predstavnicima Grada Opatije kao i medija, postavljena je reuse info-ploča ŽLICE u zgradi koju dijele s Hotelijersko-turističkom školom, a svečano ju je otkrio učenik škole.

Riječ je o ploči koju su izradili sami mladi na radionici ponovne uporabe pod vodstvom Opatijske, također mlade umjetnice Nike Laginje s ciljem da ona postane mala “podružnica” ŽLICE i centralno mjesto informiranja učenika dvije opatijske srednje škole o prilikama koje im se nude u okviru info-centra, ali i na nacionalnom i EU kontekstu. 

Postavljena info-ploča sadržava QR kodove koje vode na online kanale komuniciranja ŽLICE putem koje Žmergov lokalni info-centar za mlade plasira relevantne informacije o prilikama za mlade u brojnim područjima djelovanja važne za samorealizaciju mladih kako u privatnom, tako i u profesionalnom smislu. Iste će se redovito ažurirati aktualnim prilikama i vijestima od interesa mladih. 

U ovoj godini, kao Europskoj godini vještina, kampanja EYID pod sloganom “#MyDigitalMe Connected. Informed. Critical.” fokusira se na pružanje ključnih alata i znanja mladima kako bi postali medijski i informacijski pismeniji građani, a cilj je bolje ih opremiti za jednostavno prepoznavanje zlonamjernih aktivnosti na Internetu i osigurati resurse za ublažavanje njihovih posljedica. Kampanjom će se potaknuti mudro i odgovorno digitalno građanstvo, medijsku i informacijsku pismenost, promicati kritičko razmišljanje u online okruženjima, zdrave obrasce konzumiranja online sadržaja i odgovorno digitalno građanstvo, podcrtavajući ulogu stručnjaka u radu s mladima u području njihova informiranja i savjetovanja. Više o kampanji pronađite na web stranici ERYICA.e 

Aktivnost obilježavanja se provodi u sklopu projekta Žmergov lokalni info-centar za mlade – ŽLICA kojeg financijski podupiru Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade. 

Close Menu