S GEK-ovcima smo ŠIZili u ŽLICI

S GEK-ovcima smo ŠIZili u ŽLICI

Učenici Gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji okupljenih oko Škole i zajednice (ŠIZ) posjetili su 18. siječnja 2023. Žmergov lokalni info-centar u potrazi za informacijama i podrškom u vezi svog projekta povezanog uz hranu.

Dočekao ih je tročlani tim ŽLICE uz podršku dvoje studenata i volontera koji su ugostili grupu od 12 učenika u prostoru Udruge Žmergo, odnosno ŽLICE, pripremiivši im dinamičnu edukativno-informativnu poslasticu kooja se sastojala od niza metoda (razgovor, raspravu, kviz, prezentaciju, podršku) uz grickalice i ekološki sok od jabuke.

U uvodnom djelu, voditeljica Diana Kovačić predstavila je rad Udruge – fokusirajući se na aktivno sudjelovanje mladih, niz aktivnosti vezanih uz održive prehrambene sustave, najveći dio predstavljanja posvećen je primjerima dobre prakse učeničkih projekata temski naslonjenih na hranu.

Prije praktičnog dijela, srednjoškolci su zaigrali online kviz koji ih je uveo u teme održivog razvoja srednjoškolci sudjelovali u kvizu , a putem kojeg su testirali svoje prethodno znanje o prehrambenim sustavima i povezanom utjecaju na okoliš.

U drugom dijelu radionice fokusirali smo se na mapiranje problema kao i uzroka nezdravih prehrambenih navika srednjoškolaca (naročito za vremena provedenog u školi), a potom potencijalnih rješenja, saveznika koji nam mogu pomoći pri postizanju rješenja.

Uz facilitaciju i podršku voditeljice, učenici su uspješno ustanovili koji su potrebni koraci kako bi unaprijedili vlastite prehrambene navike, a i dobili pregrš ideja za njihov školski projekt kojim će informirati čim veći broj svojih vršnjka, educirati ih i motivirati za vlastite svakodnevne pozitivne promjene.

Prema usmenim povratnim informacijama i pismenim evaluacijama, s druženja su otišli zadovoljni i vrlo inspirirani za sljedeće korake u svojoj ŠIZ avanturi. Zahvaljujemo im se na povjerenju i veselimo se biti njihov saveznik na tom putu i vidjeti projekt koji su osmislili za postizanje svog cilja.

Close Menu