Kako se u žaru Olimpijskih igara misli na okoliš?

Kako se u žaru Olimpijskih igara misli na okoliš?

Olimpijske su igre jedan od najpopularnijih sportskih događaja. Milijuni ljudi ih svakodnevno prate na svojim pametnim telefonima, televizorima i ostalim uređajima u nadi da će upravo njihova zemlja ili favorit osvojiti medalju.

Međutim, jeste li se ikada zapitali od kojeg su materijala ovogodišnja odličja? Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara donio je odluku da će sve medalje biti izrađene od starih elektroničkih uređaja – čime se uspješno recikliralo 6.21 milijuna mobitela. Ideja je inspirirana sličnom inicijativom sa Zimskih Olimpijskih igara u Vancouveru 2010. godine, a tisuće ju je japanskih građana podržalo donirajući uređaje koji im više nisu potrebni.

Lako je pomisliti kako takve medalje nemaju vrijednost, ali nemojte se dati zavarati. Upravo suprotno, reciklažom i prenamjenom materijala dobiveno je čisto zlato, srebro i bronca koji sada krase najuspješnije sportaše svijeta.

Možda vaši stari mobiteli neće biti pretvoreni u olimpijske medalje i krasiti vrat pobjednika, ali nemojte dopustiti da nagrđuju prirodu, već ih odložite na za to prikladno mjesto. Više informacija gdje odložiti električni otpad potražite na: EE otpad – Električni i elektronički otpad (ee-otpad.com)..

Katia Šaina

Close Menu