Zabrana plastike za jednokratnu upotrebu (konačno) stupila na snagu

Zabrana plastike za jednokratnu upotrebu (konačno) stupila na snagu

Procjenjuje se da će do 2050. godine u oceanima biti više kilograma plastike nego li kilograma ribe. Gricnu li ribe plastiku, a mi gricnemo ribe – možemo slobodno reći da je dio našeg obroka bio ostatak nečije plastične čaše/vilice/slamke s dna mora. Jesmo li spremni uvrstiti plastiku u naš plan prehrane?

Europska unija pokazala je kako nije spremna na takvu inovaciju u svojim prehrambenim navikama te je odlučno pokrenula inicijativu za zabranu korištenja jednokratne plastike kao što su plastične čaše, vilice, noževi, tanjuri, plastični štapići za uši i slično. Ta je inicijativa pokrenuta još 2019. godine, a službeno je stupila na snagu 03. srpnja 2021. godine.

Glavni cilj je smanjiti onečišćenje, posebice mora i oceana, a ujedno utjecati na ekološku svijest potrošača na isti način kao i na proizvođače koji će jasno morati označavati na svojim proizvodima kako ih pravilno zbrinjavati. Ukoliko vas zanima više vezano uz implementaciju ovog zakona, na linku postoji sažetak donesene direktive (i na hrvatskom jeziku).

Pozivamo vas da ovo ljeto, kada se uputite u prirodu ili na more, sa sobom ponesete biorazgradive alternative ili višekratni pribor, iako vam je možda preostalo plastičnog pribora s prvomajskoga roštilja. Inicijativa nije teško probavljiva, ali plastika zato je!

Tekst: Katia Šaina, studentica 3. godine preddiplomskog studija Povijest i Filozofija (Sveučilište u Rijeci)

Close Menu