Razmjena mladih sa svjetskim lockdownom (Elvirina priča)

Razmjena mladih sa svjetskim lockdownom (Elvirina priča)

Ova razmjena bila je zasigurno jedna od najdrugačiji, najpamtljivijih i najživotopisnijih ikad.

Ideja razmjene bila je obraditi tematiku “Life and Earth Connected” , razmijeniti iskustva država članice EU (uz Hrvatsku sudjelovale su još Estonija, Rumunjska i Španjolska kao  država domaćin), o različitim praksama zbrinjavanja otpada, zagađenju okoliša koji je postao veliki problem današnjice te kako mi kao pojedinici možemo doprinijeti poboljšanju cijele priče. Veselo i uzbuđeno, nas 6 cura iz Hrvatske uputilo se u Španjolsku zahvaljujući organizaciji udruge Žmergo. Sletile smo u Malagu, prekrasan gradić na obali Sredozemnog mora, tada još uvijek pun ljudi i života. Valjda smo uhvatile zadnje trzaje. Pala je prva zajednička fotka, naravno 😀 

Zatim smo se vlakom zaputile u Puente Genil – slatki mali gradić u unutrašnjosti Andaluzije gdje su nas dočekali još divniji domaćini, topli, nasmijani mladi španjolci i španjolke. Situacija s COVID-19 počela je bivati sve napetija, općenito u svijetu, a posebno u Španjolskoj. No mi, zaigrani u zanosu projekta nismo to toliko shvaćali ozbiljno jer Puente-Genil je zaista mali gradić, tada još uvijek bez i jednog potvrđenog slučaja COVID-19. Nije toliko turističko mjesto iako zaista ima što za ponuditi, ali uglavnom je domaće stanovništo koje nije toliko mobilno pa u tom trenutku im je to dobro i došlo kako bi ostali zaštićeni od virusa. Tako da mi, ni u jednom trentku nismo osjećali ikakvu ugrozu, nelagodu i opasnost, sve do dana kad nam je javljeno da se projekt prekida i da uhvatamo prvi let za HR jer se zatvaraju sve granice, javni prijevoz, aerodromi i da nastupa potpuna karantena. No, prije toga, da vam napišem kako smo proveli ta 4 dana dok je projekt išao. Sjajno! Zaista sjajno! Nema toga za što nemamo riječi hvale, od hrane, smještaja, cijele ekipe do bogatog sadržaja projekta. Svaki dan je bio ispunjen zanimljivim radionicama i pauzama s uvijek kul sadržajem. Najzabavniji dio bile su interkulturalne večeri kada je svaka ekipa imala zadatak predstaviti svoju državu, na način koji želi. Mi smo se zaista dobro pripremile i odradile onako kako samo Hrvati znaju, uz puno fine hrane, glazbe i pokoju čašicu rakije. Proplesali su svi i slavonsko kolo. Ne moram vam ni reći da je baš ta večer trajala do kasno u noć.

I druge večeri naravno su bile zabavne i svašta smo naučili. Uživali smo u čarima prave sangrie, učili plesati salsu i tradicionalni rumunjski ples, kušali rane home made kolačiće i upoznali se s kulturom drugih država. Estonci su nam se pohvalili kako su potpuno digitalizirali državu i objasili kako sve super funkcionira pa čak i e-izbori, ali nisu ni slutili da će ih i HR zaobići za vrijeme COVIDA-19 u tome 😀 

Provodili smo dosta vremena i na otvorenom jer su neke radionice bile organizirane u parkovima, imali smo i secert mission po Puente Genilu, također i jedan mali izletić u njihov nacionalni park u kojem smo  mogli vidjeti Flaminogse, koji su ipak bili predaleko za rozi selfie s njima. 

Uz nevjerovatno dobru organizaciju, uz toliko zabave, plesa, rekreacije i kreativnosti obrađivati ovaku važnu temu bilo je zaista predivno iskustvo. No, nažalost projekt je morao biti prekinut, uhvatili smo zadnji let iz Madrida i stigle sretno u Zagreb, nakon više od 20h po busevima i aerodromima, a opet 5 dana prije nego smo trebale. Uz sve što se događalo ipak na cijeli projekt gledamo s jednim ogromnim postojanim osmjehom, bogatije za 20-ak novih poznanstava, hrpu iskustva, iskustvo putovanja uz maksimalan stres, ali COVID-19 negativne i srcem pozitivne. Na kraju, svi smo živi i zdravi i radujemo se novim razmjenama, a možda i ponovnim susretno s našim novim frendovima, na nekom novom projektu.

Hvala svima na druženju, Žmergu na prilicu i pozitivi do novog susreta 🙂 

Elvira Pek

Close Menu