Žmergo najavljuje brojne prilike za sudjelovanje mladih u  Erasmus+ projektu o globalnim ciljevima održivog razvoja

Žmergo najavljuje brojne prilike za sudjelovanje mladih u Erasmus+ projektu o globalnim ciljevima održivog razvoja

Tematske radionice, međunarodni online seminari i razmjena mladih u Portugalu samo su neke od prilika za sudjelovanje mladih u okviru Žmergovog Erasmus+ projekta SDG4 Youth koji među mladima tematizira globalne ciljeve održivog razvoja

Opatija, 25. rujna 2023. – Predstavnice Žmerga vratile su se s 6-dnevnog posjeta Portugalu gdje su od 18. do 23. rujna, s partnerima na Erasmus+ projektu SDG4Youth iz 4 EU zemlje pripremale naredne aktivnosti za mlade.

Riječ je o dvogodišnjem KA2 projektu financiranom u okviru programa Erasmus+ koji je povezao portugalsku udrugu Psientífica koja je ujedno i koordinator projekta, s četiri projektna partnera, koje uz države Estoniju (Pikapere Selts), Francusku (INSA Rouen Normandie) i Grčku (Sxedia stin poli), pred Hrvatskom predstavlja Udruga Žmergo.

Kolege iz Portugala ugostile su nas ponovo u gradiću Agueda, u centru za mlade koji se nalazi u bivšoj zgradi jedinice lokalne samouprave na čak tri kata gdje smo proveli puna 4 dana planirajući i dizajnirajući edukativne aktivnosti kojima ćemo obuhvatiti mlade iz Portugala, Estonije, Grčke, Francuske i Hrvatske. 

Kako bi analizirali i adresirali 17 ciljeva održivog razvoja te povećali razinu sudjelovanja mladih, s projektnim partnerima osmislili smo brojne aktivnosti za mlade u dobi od 13 do 25 godina, pa ćemo do kraja ove kalendarske godine održati:

  • prvih 5 tematskih radionica za mlade povezanih s globalnim ciljevima održivog razvoja (npr. “Zeleni” posao iz snova iliti “zelena” karijera, Prehrambenim miljama daleko, Upravljaj održivo, Napajanje vs. opstajanje, Nadigrajmo predrasude)
  • prvi od ukupno 3 međunarodna online seminara za mlade – 22. studenog 2023. (o okviru Europskog tjedna za smanjenje otpada, na temu ambalaže).
Predstavnici projektnih partnera SDG4YOUTH, Agueda (Portugal)

Mladima, koji budu sudjelovali u navedenim aktivnostima, ponudit će se prilika da sudjeluju u razmjeni mladih u Portugalu koja je zakazana za proljeće iduće godine. Sastanak smo iskoristili i za finalni dogovor oko zajedničke publikacije o aktualnim politikama za i prema mladima u području sudjelovanja mladih te onima povezanima uz ciljeve održivog razvoja, a koja ujedno nudi i pregled različitih  inspirativnih primjera dobre prakse rada s mladima.

Pratite naš web za mlade Fermaj, Facebook grupu ŽLICE i pretplatite se na mjesečni e-magazin za mlade Fermaj kako ne biste propustili naše pozive za uključivanje.

Projekt SDG4Youth sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz program Erasmus+ od strane Agência Nacional para a gestão do programa Juventude em Acção, portugalske nacionalne agencije.

Close Menu