Uključi se u Dan bez plastičnih vrećica u Opatiji

Uključi se u Dan bez plastičnih vrećica u Opatiji

Kao i svake godine, u prosincu nam stiže Dan protiv plastičnih vrećica, koji Udruga Žmergo obilježava prepoznatim i među građanima omiljenim javnim događajem na Mrkatu, kada u zamjenu za 20 korištenih plastičnih vrećica, građanima dijeli jednu platnenu s jasnom porukom “Ne želim platnenu vrećicu!”.

Na taj način lokalna se zajednica aktivno osvještava o problematici zagađenja plastikom kroz nažalost i dalje prekomjerno korištenje plastičnih vrećica.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građanke, građane i slučajne prolaznike da nam se pridruže na Mrkatu i da zamijene 20 iskorištenih plastičnih vrećica za praktičnu i okolišno prihvatljivu platnenu vrećicu s porukom.

Podsjećamo, Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš.

One zagađuju kopna i mora, ugrožavaju floru, istrebljuju faunu te imaju negativan učinak na kvalitetu prirode, kao i na njenu estetiku. Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen je od naftnih derivata i rasprostranjuje se svijetom nezamislivom brzinom. Uz to, porazan je podatak da je prosječan uporabni vijek jedne plastične vrećice 20 minuta.

Tko već ne zna, evo zanimljive informacije – korištenjem 6 plastičnih vrećica tjedno, 24 vrećice mjesečno, 288 godišnje, a tijekom života s njih čak 22.176, radimo nezamislivu štetu za okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj Opatiji.

Obilježavanje se provodi u sklopu projekta Žmergov ekološki centar i Žmergov lokalni info-centar za mlade ŽLICA uz financijsku potporu Grada Opatije i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Vidimo se na Mrkatu!

Close Menu