Pozivnica za izložbu angažiranih okolišnih fotografija mladih autora / Gervais / 22.11.22.

Pozivnica za izložbu angažiranih okolišnih fotografija mladih autora / Gervais / 22.11.22.

Velikom izložbom fotografija mladih autora, Žmergov lokalni info-centar za mlade slavi uspješan završetak serije radionica angažirane okolišne fotografije pod vodstvom Petra Kürschnera Jr.

Opatija, 17. studenog 2022. – Nakon što su bacili oko objektiva na okoliš, točnije na otpad i druge nepravilnosti u okolišu, mladi polaznici radionica angažirane okolišne fotografije odabrali su one koje će biti dijelom završne izložbe fotografija i spremni su ih pokazati javnosti.  

Ako ste se ikada zapitali kako mladi, kao fotografi u ulozi okolišnih aktivista vide Opatiju, onda je foaje Centra Gervais u Opatiji mjesto na kojem morate biti u utorak, 22. studenog 2022. godine od 18 do 20 sati. 

Centralni fokus druženja jest izložba od čak 60 fotografija okoliša u prostoru užeg centra grada viđena očima 33 mlada autora, redom opatijskih srednjoškolaca, studenata, članova i volontera opatijskih udruga kao i mladih osoba zaposlenih u Opatiji. Riječ je o polaznicima radionica primijenjene fotografije pod vodstvom renomiranog opatijskog fotografa Petra Kurschnera Jr. i voditeljice Žmergovog lokalnog info-centra za mlade – ŽLICA.e Diane Kovačić koji su osmislili pravi pravcati “foto masterclass” u duhu neformalnog obrazovanja s fokusom na moć fotografije za poticanje pozitivnih promjena, poticanje okolišnog aktivizma mladih i održivih navika.

Četiri tematske radionice održale su se u periodu od svibnja do studenog 2022. godine kroz koje su mladi imali prilike naučiti osnove primijenjene fotografije, naučiti promatrati i uočiti nepravilnosti u okolišu te ih fotokamerom zabilježiti kako bi njome adresirali određeni okolišni problem interpretiran osobnim viđenjem istog.  

Polaznici radionice imali su individualne praktične zadatke na terenu koji su rezultirali fotografijama otpada i drugih uočenih zagađenja i nepravilnosti u neposrednom okolišu uvažavajući osnovne zakonitosti dokumentarne fotografije, a koje su potom projicirane i zajednički analizirane u prostoru ŽLICA.e. Preostalo je zatim osmisliti naziv svoje fotografije i ponosno se pojaviti na izložbi.

Izložba u Gervais donosi viđenje okoliša Opatije okom objektiva njezinih mladih, a ujedno i priliku da svojim fotografijama potaknu ostale da “bace oko na okoliš”. Pritom se ne misli samo na otpad već i na odnos prema urbanoj sredini u smislu građenja, betonizacije, degradacije i propadanja postojećih stambenih objekata, naročito sječe stabala i ugrožavanja zelenih površina, odnosno svih faktora koji negativno utječu na stvaranje ugođaja skladne i održive gradske cjeline, za sve one koji žive, rade, borave, uživaju u Opatiji.

Pokazujemo li zaista svojim djelima i odlukama ljubav prema svome gradu ili bismo ipak trebali preispitati uzorke vlastitog ponašanja? Jesmo li svjesni činjenice da čisti grad i okoliš dolazi od čistoće i odgovornih odluka svakog pojedinca? Je li Opatija i dalje tako bajna ili odraz njezinog gradskog pulsa krije ipak nešto drugačiji sjaj? Trudimo li se dovoljno kao pojedinci i kao zajednica?

Vidimo se u utorak u Gervaisu koji će biti domaćin druženja uz zanimljive fotografije, razgovor i glazbu DJ-ice Mirilo da zajedno potražimo odgovore na ova pitanja i da većinom glasova posjetitelja izložbe proglasimo najbolju, a autora_icu prigodno nagradimo.

Izložbu organizira Udruga Žmergo uz podršku Festivala Opatija u sklopu projekta Žmergov info-centar za mlade – ŽLICA kojeg financiraju Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Close Menu