Poziv na “Klimatski marš” / 08.11.2022.

Poziv na “Klimatski marš” / 08.11.2022.

Prenosimo u cjelosti poziv aktivistkinja i aktivista XR Zagreb na Klimatski marš povodom COP-a 27 pod sloganom „Dosta nam je laži, vrijeme je za rješenja!”

U utorak, 8. studenog po treći put organiziramo Klimatski marš, s okupljanjem u 17.30 ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i početkom u 18 sati. Marširamo povodom 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama, tzv. COP-a 27, koji se održava od 6. do 18. studenog u Egiptu. 

Na ovom se maršu želimo usredotočiti na kritiku svih lažno „zelenih” rješenja koja predstavljaju razne kompanije i političari kako bi sebi osigurali veći profit, a koja nas vode u sve dublju klimatsku krizu i sabotiraju sve napore borkinja i boraca za klimatsku i društvenu pravdu te bacaju sjenu na cijeli pokret. Između ostaloga prosvjedovat ćemo i zato što se ovogodišnja klimatska konferencija COP održava u Egiptu čiji autoritarni režim teško krši ljudska prava i suzbija klimatsku znanost i aktivizam. Kritizirat ćemo i sam koncept klimatskih konferencija UN-a koje su se održale već 26 puta, bez ikakvog učinkovitog mehanizma smanjenja emisija. Dapače, emisije su iz godine u godinu sve veće.

Budući da klimatsku pravdu smatramo nerazdvojivom od društvene pravde, feminizma, borbe za prava svih živih bića ove Planete, borbe protiv fašizma, militarizacije i policijske represije, nasilja i pohlepe kapitalizma i kolonijalizma, borbe za prava radništva, manjina, izbjeglica, svih seksualnih i rodnih identiteta i općenito prava svih potlačenih u društvu, htjele bismo na maršu okupiti što više različitih inicijativa iz srodnih područja aktivizma. 

Važno je da se okupimo u što većem broju i pokažemo da nam je stalo do klimatske pravde i ljudskih prava u cijelom svijetu. Da osuđujemo greenwashing koji proizlazi iz sustava u kojem živimo, da želimo izgraditi solidaran, pravedan, miran, nerasipan i doista demokratski sustav u kojem ljudi mogu živjeti u reciprocitetu s prirodom, imajući na umu da uništavanjem prirode uništavamo i svoje mogućnosti za opstanak.

U zemljama poput Egipta klimatski se aktivizam kažnjava zatvorom, zato želimo iskoristiti svoj privilegij slobodnog izlaska na ulicu te pokazati da preuzimamo odgovornost za svoju budućnost, budućnost budućih generacija i svih vrsta kojima prijeti izumiranje.

Na marš slobodno ponesite svoje transparente i bannere, a možete ih doći i izraditi s nama na art radionicama koje ćemo održavati svaki petak do Marša, od 17 sati, počevši s ovim petkom: https://fb.me/e/1ZQ5z7yLz

Planiramo bogat program događanja prije i tijekom Marša, a više o tome objavljivat će se na Facebook i Instagram stranici grupe (xr.zagreb) te Facebook eventu: facebook.com/events/3215536671997333.

Za sve dodatno slobodno kontaktirajte naše aktivistkinje: 098 242 902 (Lora Rajić), 091 163 8740 (Sara Matić)

Ljubav i bunt,

XRZG”

Close Menu