Dajmo podršku inicijativi “Sjeme je naše pravo”

Dajmo podršku inicijativi “Sjeme je naše pravo”

Inicijativa pod nazivom ‘Sjeme je naše ljudsko pravo’ iza koje stoje ljudi iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, udruge Biovrt – u skladu s prirodom i Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” uputila je Hrvatskom saboru dopis kojim se traži odgoda donošenja Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja do trenutka donošenja zakona koji će definirati područje sjemenarstva na europskoj razini. Ukoliko to nije moguće, inicijativa traži uklanjanje pojma “sjeme s poljoprivrednog gospodarstva” i svih odredbi vezanih uz taj pojam. Te odredbe značajno zadiru u prava proizvođača i nisu u skladu s međunarodnim dokumentima koji ih štite.

Više od mjesec dana radili su na temeljitom proučavanju i analizi prijedloga novog Zakona o sjemenju oko kojeg su se konzultirali s raznim stručnjacima, pa čak i inozemnim udrugama i odvjetnicima koji rade na ovom području. Konačnu analizu zakona napisala je Sunčana Pešak, a dopis koji je upućen Hrvatskom saboru možete pronaći ovdje.

Dopis je potpisalo 77 udruga koje okupljaju više od 25 tisuća članova, uključujući i Udrugu Žmergo, ne računajući Hrvatsku poljoprivrednu komoru gdje su okupljeni svi poljoprivrednici Hrvatske.

Ukoliko želite podržati inicijativu, ovdje ju možete potpisati putem Google obrasca. Kroz isti obrazac možete iskazati i interes za volontiranjem na kampanji.

Close Menu