Uzmite od 30 000 do 60 000 kn za obnovu vanjske stolarije!

Uzmite od 30 000 do 60 000 kn za obnovu vanjske stolarije!

Dragana Šmitran

Nije točno kada vam kažu da o potrebi ekološke osviještenosti nije potrebno previše razglabati, jer se o tome već sve reklo. Dapače, ekološka osviještenost u Hrvatskoj na poprilično je niskoj razini. Osvrnite se oko sebe. Ne govorimo samo o smeću na ulici, ili prepunim kontejnerima. Govorimo o tome da iz svakog, pa i najmanjeg kućanstva trebamo krenuti sa odvajanjem otpada. Recikliranjem. Kupovanjem što manje ambalažiranih proizvoda, zavrtanju slavine dok peremo zube i sličnim stvarima koje se podrazumijevaju.

A vrlo često i nije baš tako.

Naravno, da je u zadnjih nekoliko godina ta ekološka osviještenost ipak puno veća no što je bila. Tu su mnogobrojne edukativne radionice za vrtiće i škole, ekološke zelene čistke, akcije čišćenja i uređenja kvartova, kontejneri za razvrstavanje otpada, javni gradski prijevoz na plin, električni bicikli i automobili….

Civilne udruge su te koje su vrlo često pokretači mnogobrojnih akcija, koje za cilj imaju čišći i zdraviji okoliš, ali i stvaranje svijesti o očuvanju i zaštiti okoliša kojeg ostavljamo našoj djeci. Da sve ne bi ostalo na lijepim željama i riječima, i država je prepoznala važnost energetske učinkovitosti kroz razne programe sufinanciranja obnove zgrada.

Rijeka i Koprivnica gradovi su koji se mogu podičiti najvećim brojem obnovljenih zgrada, kroz novu stolariju, fasadu ili krov.

Fond za zaštitu okoliša od 2014. godine provodi program sufinanciranja obnove zgrada i kuća, a već u prvoj godini sufinaciranja čak 377 milijuna kuna bespovratnih sredstava uloženo je u 141 projekt!

Što vi možete? Kao pojedinac malo, no kao zajednica stanara mnogo – za energetski učinkovit dom treba vremena, volje i znanja. Zašto ne uzeti do 60 000 kuna za obnovu primjerice stolarije, ako vam je fasada prevelik zalogaj?

Što vam treba?

Odlučili ste se za obnovu, i sada je potrebno zasukati rukave.

1. Za dobivanje poticaja za obnovu stolarije možete dobiti od 30 do čak 60 000 kuna! Kuća treba imati do 600m2 ili najmanje tri stambene jedinice kojima je 50% namijenjeno stanovanju

2. kuću će pregledati osoba zadužena za energetsko certificiranje, koja će utvrditi je li kuća kandidat za obnovu stolarije

3. vlasnici zgrade ili kuće dužni su pribaviti detaljan projekt od strane izvođača radova

4. prikupljena dokumentacija šalje se u Fond, koji u roku od 45 dana donosi odluku o obnovi stolarije, te uplaćuje dobivena sredstva. Rok za izvršenje radova je 12 mjeseci.

Odluka je pala

Recimo da ste se odlučili za obnovu stolarije koji će vam biti prvi korak u učinkovitom rješavanju nagomilanog propuha i velikih troškova. Koju izabrati? PVC ili aluminijsku?

Koja je zapravo osnovna razlika?

PVC je kao materijal izolator, dok je aluminij vodič, te se stoga aluminijska stolarija nešto više koristi kod gospodarskih ili poslovnih objekata.

PVC je češći na stambenim zgradama ili kućama, iako nije nužno pravilo.

Osim toga, PVC stolarija je financijski nešto povoljnija. Ako ste u dilemi najbolje je postaviti si pitanja – kakva je veličina otvora, koliko vam je važna cijena i toplinska izolacija, te na koje biste mjesto po važnosti smjestili estetsku komponentu stolarije.

Jedinice lokalne samouprave su te koje će vam pomoći ukoliko se odlučite ostaviti zdraviju zgradu, stan ili kuću nekim budućim generacijama, kao i brojni savjeti sa specijaliziranih portala.

Ono što je najvažnije, bilo kakvo sudjelovanje i akcija dugoročno donose samo dobre stvari. Bilo da je riječ o čišćenju okoliša, recikliranju, korištenju eko materijala u čemu god se može, učiniti nešto za Zemlju – najmanje je što možemo učiniti, zar ne?

_v1
Izvor: http://www.fzoeu.hr/

Više informacija na: http://www.fzoeu.hr/hr/energetska_ucinkovitost/enu_u_zgradarstvu/energetska_obnova_obiteljskih_kuca/

Autorica članka: Dragana Šmitran

Odgovori

Close Menu