Cinema Paradiso

Cinema Paradiso

cinema paradiso

Smješten u Italiji 1950ih godina, Giuseppe Tornatore priča nam priču o Totou i Alfredu, dječaku i starome čovjeku koji dijele zajedničku strast: kino.

Nakon jednog udesa, Toto zamjenjuje Alfreda na njegovom mjestu u sobi za projekcije i pred nama se počinje odvijati ne samo život likova iz filma, nego i povijest kinematografije.

Nijemi film, zvuk, cenzura, prvi poljupci na platnu, tehnikolor ….. pred našim očima pratimo evoliciju sedme umjetnosti, a sa postera na zidovima sale za projekciju Cinema Paradiso gledaju nas nekih od zvijezda.

Naravno u skripti je i ljubavna priča koja će nas dirnuti u srce kao i priča o tome da život neminovno ide dalje i da nema vračanja u prošlost. Film je dobio nagradu za najbolji film na stranom jeziku u Cannesu 1989 godine, zatim je nagrađen Europskom filmskom nagradom, BAFTA nagardom, i mnoge druge.

Ovaj film sigurno je jedan od najpoznatijih filmova koji govore o povijesti filma. Ako želite nešto saznati o tome, pogledajte ga i na zabavni način saznajte kako je nastala kinematografija i kako se je do sada razvijala, te kako su se i osjećaji publike pred platnom mijenjali.

Odgovori

Close Menu