Neli volontira u Njemačkoj

Neli volontira u Njemačkoj

Prije 2 mjeseca Neli Španjol je počela volontirati u organizaciji Mensa am Schulzentrum Erbach e.V u Erbachu. Pročitajte kakvi su njezini prvi dojmovi.
“Zovem se Neli Španjol i novi sam EVS volonter u Njemačkoj u malome gradu Erbachu. Radim u vrtu s djecom i u menzi. Dana 3.9 stigla sam u novi stan koji dijelim s cimericom iz Mađarske. Iskreno nisam očekivala puno no kada sam stigla ostala ugodno iznenađena.
Stan je vrlo dobro opremljen, blizu radnoga mjesta, dali su nam čak i bicikle. U prva 2 tjedna obavili smo sve prijave, upoznavanje posla, grada i ljudi. Na moje iznenađenje vrlo brzo sam se priviknula na novu kulturu, a tome su pridonijeli naši domačini iz Njemačke  koji su vrlo susretljivi i pomažu nam u prilagodbi. Oduševljena sam organizacijom menze u kojoj uz zaposlene i volontere rade i mame/tate volonteri te također i učenici koji svaki dan umjesto nekoliko sati nastave dolaze u menzu pomagati  te su na taj način svi uključeni u zajednicu.

Moj se posao nalazi pretezito u vrtu gdje zajedno s učiteljicom sadimo, kopamo, radimo kreativne projekte npr. vijence, okvire za pauke i slično sa djecom različitih godina koji svaki dan imaju nekoliko sati nastave u vrtu. Puno sam naučila u mojim mjesec i pol boravka u Njemačkoj. U menzi sam naučila brzo, efektivno i organizirano raditi, dok u vrtu kroz zabavu učim o prirodi i hrani koja je vrlo važna u životu svakoga čovjeka. Također smo dobili i vlastitu profesoricu koja nas podučava jezik! Upravo se spremamo za seminar u Berlinu gdje ću podijeliti svoja iskustva s ostalim volonterima iz svih zemalja Europe!

Radujem  se narednim mjesecima i vjerujem da ću puno napredovati ove godine te sam stoga veoma zahvalna na ovoj prilici koja mi je pružena, a koja stoji na raspolaganju svim ljudima dobre volje koji žele napraviti nešto korisno za sebe i za zajednicu :)”

Odgovori

Close Menu