CHD ugošćuje Tajanu Topo Kero s predavanjem “Majke koje se ponašaju toksično”

CHD ugošćuje Tajanu Topo Kero s predavanjem “Majke koje se ponašaju toksično”

Opatija Coffeehouse Debates ovog ponedjeljka, 25. rujna s početkom u 19 sati, u prostorima Udruge “Kulturni front” u Opatiji (M. Tita 42) organizaira predavanje pod nazivom “Majke koje se ponašaju toksično” koje će održati Tajana Topo Kero, magistra socijalnog rada i gestalt psihoterapeutkinja.

Kad kolokvijalno raspravljamo o odnosima, pridjev “toksično” najčešće koristimo onda kada želimo opisati nečije ponašanje koje je na neki način povrjeđujuće i bolno naspram druge osobe. Vjerojatno smo se svi susreli s takvim osobama u našem životu – na poslu, u grupi prijatelja i poznanika, u emocionalnom odnosu… Ali što se dešava kad se tako ponaša vlastiti roditelj? I to ne bilo koji roditelj, već majka? U našem društvu volimo prikazivati majke u idealiziranom svjetlu. One su pune bezuvjetne ljubavi, nesebične, strpljive, nježne, pažljive…Svojoj djeci pružaju emocionalnu podršku, zaštitu, brinu o njihovoj dobrobiti i svim potrebama, a potrebe djece stavljaju ispred svega drugoga.  Dirati u takvu sliku majčinstva je gotovo tabu.

No što kad je istina daleko od toga? Što kad je biće s kojim stvaramo svoj prvi emocionalni odnos nepodržavajuće, emocionalno distancirano, kontrolirajuće, kritizirajuće, osuđujuće, manipulativno, zanemarujuće, pa čak i zlostavljajuće? Tko su te majke i kako obrazložiti njihova ponašanja? Kakve posljedice i emocionalne povrede nose njihova djeca? Kako si pomoći ukoliko imamo takvu majku? Kako iscijeliti emocionalne povrede uzrokovane njihovim ponašanjem i spriječiti nastanak novih?

Tajana Topo Kero je magistra socijalnog rada i certificirana gestalt psihoterapeutkinja; trenutno u specijalizaciji iz partnerske psihoterapije (Imago terapija odnosa), a iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo rada u sustavu socijalne skrbi i pravosuđu (poslovi zaštite prava i interesa djece i maloljetnika (zanemarivanje, zlostavljanje, narušeni odnosi unutar obitelji…), pružanje podrške i pomoći u odnosima emocionalnih partnera i u roditeljstvu, u situacijama tijekom i nakon razvoda braka, rad sa žrtvama i počiniteljima nasilja u obitelji, rad sa žrtvama i počiniteljima vršnjačkog nasilja, rad s djecom i maloljetnicima s poteškoćama u ponašanju, rad s odraslim počiniteljima kaznenih djela…).

Više informacija na web-stranicama projektaFacebook eventu.

Close Menu