Predavanje doc. dr.sc. Matije Miloša “Zašto je Ustav (ne)jasan?” u Kulturnom frontu

Predavanje doc. dr.sc. Matije Miloša “Zašto je Ustav (ne)jasan?” u Kulturnom frontu

Kolege iz Kulturnog fronta ni sa početkom nove godine ne čase ni časa te nastavljaju s organizacijom predavanja, prezentacija i radionica u sklopu projekta popularizacije znanosti Opatija Coffeehouse Debates.

Prvo ovogodišnje predavanje će se održati ovog petka (20. siječnja) s početkom u 19 sati prostorima Udruge “Kulturni front” u Opatiji (M. Tita 42) održati dr. sc. Matija Miloš, docent sa Pravnog fakulteta u Rijeci, koji će govoriti o ulozi Ustava u suvremenim demokracijama.

U svakoj se državi beziznimno pojavljuju prijepori o smislu i značenju njezinog ustava u političkim procesima. Hrvatska nije iznimka. Niz problema zaštite ljudskih prava u pandemiji, pokušaji promjene Ustava referendumom i odluka o obuci ukrajinske vojske tek su neki od slučajeva u kojima dolazi do ustavnopravnih lomova. U njihovom se presuđivanju često angažira pravnike, odnosno, “ustavne stručnjake”, koji poput proroka tumače je li nešto u skladu s Ustavom ili ne. Budući da nerijetko dolazi do razilaženja u mišljenjima i da se građanima čini kako se i Ustav i pravo općenito namjerno piše nejasno i apstraktno, čini se da su sukobi i mišljenja stručnjaka tek jedan politički spor u kojem pravo igra samo ulogu kulise ili pak smokvinog lista. Svrha je ovog predavanja raspraviti razloge zbog kojih je Ustav (ne)jasan i propitati imperativ jasnoće koji se u ustavnopravnim sporovima nerijetko zaziva.

Matija Miloš je docent pri Katedri za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci. Diplomirao je komparativno ustavno pravo na Central European University u Budimpešti, a doktorat je stekao na Sveučilištu u Zagrebu. Miloš redovito surađuje sa organizacijama civilnog društva u domeni antidiskriminacijskog prava, te je dobitnik više nagrada za nastavnu izvrsnost i rad sa studentima.

Close Menu