Veliko otvorenje izložbe fotografija mladih autora u Gervaisu

Veliko otvorenje izložbe fotografija mladih autora u Gervaisu

Velikom izložbom u Gervaisu, druženjem uz DJ-icu i proglašenjem najboljih fotografija po glasovima posjetitelja, uspješno je završen ciklus radionica okolišne aktivističke fotografije za mlade u organizaciji Žmergovog lokalnog info-centra za mlade

Opatija, 23. studenog 2022. – Prazne kutije cigareta, plastične boce, opušci, građevinski otpad, odbačene maskice za lice zapele u krošnji i brojni drugi otpad, redom su motivi fotografija mladih autora – polaznika ciklusa radionica “Baci oko (objektiva) na okoliš”, a koje su činile postav završne, istoimene izložbe otvorene u Centru Gervaisu u utorak, 22. studenog 2022., ponudivši na taj način svojim vršnjacima, obitelji, ali i lokalnoj zajednici svoje viđenje urbane sredine grada Opatije. 

Vješto ulovljeni kadrovi i uspješan prijenos poruke o nepravilnostima u okolišu užeg centra Opatije, rezultat su ciklusa od četiri tematske radionice za mlade pod vodstvom dvojca kojeg su činili renomirani fotograf Petar Kürschner Jr. i Diana Kovačić, voditeljica ŽLICA.e.

Mlade opatijske srednjoškolce, studente, volontere u opatijskim udrugama te zaposlene u Opatiji, kroz radionice su učili osnovama primijenjene, dokumentarne fotografije, kako promatrati i uočiti nepravilnosti u okolišu te kako fotografijom adresirati određeni okolišni problem. 

Foaje opatijskog Gervaisa Žmergo je tako na jednu večer pretvorio u pravo malo kulturno okupljalište mladih zaljubljenika u fotografiju i to ne bilo kakvu, već onu angažiranu koja u promatraču nastoji probuditi svijest o našem utjecaju na okoliš i navesti ga da preispita svoje svakodnevne navike koje na njega negativno utječu. U ovom slučaju, riječ je o nepravilnostima uočenima u zabačenim i skrivenim kutovima gradskih ulica, perivoja i šetnica koji je “upao” u prvi plan fotoaparata u rukama mladih, ističući tako nesklad u gradskom ambijentu Opatije. 

Posjetitelj, njih gotovo 60, imao je priliku sudjelovati u odabiru najbolje fotografije unutar postava. Svaki od njih je pri ulasku dobio naljepnicu koju je trebalo zaljepiti pored one koja im se najviše sviđa, a na kraju večeri proglašene su pobjednice – autorice tri fotografije s najviše glasova publike. 

Prvo mjesto osvojila je Natali Hrelja iz Gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji, zatim slijedi Anja Luksetić, također iz GEK-a, a treće mjesto pripalo je Noi Šakić iz Hotelijersko – turističke škole u Opatiji. 

Nagrade pobjednicima uručili su zamjenica opatijskog gradonačelnika –  Kristina Đukić, Petar Kürschner Jr. te profesorica Ivana Černeha, uz podršku profesorice Ive Kranjčić, ravnatelja opatijske gimnazije Borisa Barbarića i Zlate Torbarina, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije. Ove mlade kreativce, došli su podržati njihove obitelji, prijatelji, no i brojni uvaženi Opatijci, a iznenadio je i broj poznatih fotografa te predstavnika medija. Prigodu je ovjekovječio tim Grada Rijeke koji je o Udruzi Žmergo i radu s mladima snimao kratki dokumentarni film, intervjuirajući pritom i mlade sudionike. 

Druženje prožeto okolišnim pitanjima glazbom je oplemenila DJ-ica Mirilo koja je posjetitelje izložbe zaljuljala u retro ritmovima hitova lokalnih glazbenih velikana poput Ive Robića i Grupe 777 i niza drugih.

Izložba ostaje otvorena za javnost do petka, 25. studenog 2022., a može se pogledati u prizemlju Centra Gervais u periodu od 19 do 20.30 sati. 

Izložbu je organizirala Udruga Žmergo uz podršku Festivala Opatija u sklopu projekta Žmergov info-centar za mlade – ŽLICA kojeg financiraju Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Close Menu