Mladi u Opatiji fermali i profeštali Dan Europe i Europsku godinu mladih

Mladi u Opatiji fermali i profeštali Dan Europe i Europsku godinu mladih

Velikim događajem za mlade pod nazivom Fermaj i feštaj, mladi su sinoć, 9. svibnja, stavili Opatiju na kartu Europe diljem koje se održavaju brojne slične aktivnosti kojima se slavi 2022. godina kao Europska godina mladih. 

Zgradu i dvorište Ville Antonio okupiralo je gotovo 60 mladih sudionika niza aktivnosti pa su tako fermali i fotografirali, kuhali, a potom i degustirali, povedali o tome što mladima u Opatiji treba, igrali “pub” kviz na engleskom jeziku na temu mladih i “zelene” EU, a na kraju večeri su fermali i zakantali, zaključivši popodnevno druženje karaokama.

Događaj je otvorila radionica angažirane fotografije pod vodstvom renomiranog opatijskog fotografa Petra Kurschnera Jr. koji je kroz nekoliko praktičnih zadataka, svoju grupu polaznika izveo na teren i poučio ih kako promatrati, kadrirati i fotografijom zabilježiti neoravilnosti u okolišu. Povratkom u dvoranu, zajedno su analizirali fotografije polaznika, a potom odabrali najbolje među njima, poslali na razvijanje kako bi pripremili izložbu fotografija kojima mladi adresiraju okolišne problematike. 

Za to vrijeme, na terasi se odvijala radionica održivog kuhanja, pod vodstvom Dolores Teofilović iz škole kuhanja “Kuharmonija”. Zelena kuhaonica pokazala se kao pravi hit među mladima koji su sve osvješteniji koliko vlastitim ponašanjem, odabirom jela u ovom slučaju, utječu na klimatske promjene i naš CO2 otisak. Uz voditeljicu izradili su čak tri veganska jela koje su potom degustirali i ostali sudionici događaja.  

Središnji dio događaja održao se u 19 sati kada su se ćakulaonici na terasi pridružili opatijski gimnazijalci s kojima smo poveli razgovor o Opatiji kao gradu za mlade i što mladima u Opatiji zapravo treba koji je nastavljen i sa studentima koji su pristigli na “pub” kviz. 

Napetost je dosegla vrhunac na “pub” kvizu kada su četiri ekipe stavile na test svoje znanje u području okoliša, mladih, Europske unije, EU programa i inicijativa za mladih. Mladi su odmjerili svoje snage, ponešto i naučili o prilikama za međunarodnu mobilnost, sudjelovanje u procesima donošenja odluka i inicijativama mladih u koje se mogu uključiti kako bi doprinijeli izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti u Europi te se informirali kako ostvariti razne popuste za mlade.

Pobjedu su zasluženo odnijeli studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koju su proslavili uz pjesmu i karaoke. 

Kroz cijeli događaj mladima su promovirane prilike za sudjelovanje u projektima međunarodne mobilnosti kroz Erasmus+ i Europske snage solidarnosti koje su trenutno otvorene u Žmergu, kao i informacije o prilikama za volontiranje i uključivanje u rad Udruge i Žmergovog lokalnog info-centra za mlade. 

“Mi smo generacija kojima je korona pokvarila planove za maturalne zabave, putovanja i slična druženja, zbog čega nam ovakva okupljanja jako nedostaju.”, požalili su se opatijski brucoši, dok profesorica iz Gimnazije Eugena Kumičića nadodaje kako se kod učenika vide posljedice online nastave i brojnih izolacija te su im ovakva druženja od izmimne važnosti. 

“Veseli nas vidjeti na jednu mjestu ovoliki broj mladih koji su u aktivnostima koje smo pripremili pronašli nešto za sebe. Reakcije su vrlo pozitivne i prema njihovim povratnim informacijama vidimo koliko im nedostaju prilike za druženje, zabavu, učenje i informiranje o raznim prilikama za sudjelovanje. Iskoristili su priliku da s nama Žmergicama skuju planove za drugo izdanje “Fermaj” okupljanja koje bi se moglo dogoditi vrlo uskoro i time začeti seriju prepoznatljivih druženja mladih u Opatiji.”, s veseljem je istaknula Diana Kovačić, voditeljica ŽLICA-e. 

Kao organizatori festivala mladih i za mlade Fermaj i feštaj, Udruga Žmergo zahvaljuje se svima na odazivu, vanjskim suradnicima i partnerima na suradnji, a ponajviše Gradu Opatiji i Parkovima na logističkoj podršci.  

Aktivnost se realizirala kroz projekt Žmergov lokalni info-centar za mlade – ŽLICA kojeg financijski podupiru Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Close Menu