Otvoren poziv za prijave na OKiZA 2021.

Otvoren poziv za prijave na OKiZA 2021.

Udruga Žmergo otvorila je Poziv na prijave na 4. natječaj za umjetnike i kreativce – OKiZA 2021. –

Opatijska kultura i zeleni aktivizam (OKiZA) jedinstven je program u kulturi koji pruža platformu za promoviranje kreativnih ideja, naročito mladih stvaratelja, umjetnika, ali i poduzetnika, čije su ideje orijentirane na kulturne sadržaje, turizam te održivi razvoj, prateći koncept “zero waste”. 

Program OKiZA nastavlja se kao uspješan program iniciran 2018. godine kroz opatijsko susjedstvo programskog pravca 27 susjedstava, u okviru projekta Rijeka 2020 – “Europska prijestolnica kulture“, čiji je nositelj bila Udruga Žmergo. 

Središte programa je nagradni natječaj za kreativna te inovativna rješenja umjetnika i kreativaca s ciljem stvaranja sadržaja za održivi i kulturni razvoj Opatije putem razvoja kreativne industrije, a kojom se utječe na poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Prijavom na natječaj te odabirom stručnog žirija, ulazi se u finalni krug natjecanja, gdje će se autori 10 najkreativnijih ideja predstaviti zainteresiranoj javnosti kroz kratke interaktivne nastupe na javnom događaju 11. studenog 2021. u Centru Gervais u Opatiji. Glasovi publike pribrajaju se glasovima žirija, čime se potiče razvoj i uloga publike, odnosno uključivanje građana u kulturna događanja i odabir kulturnog sadržaja u vlastitoj zajednici. 

Kreativnost, svrha, kvaliteta ideje, ali i doprinos održivom razvoju, ključne su za odabir kandidata, a pobjednik osvaja financijsku potporu od 10.000 kn kojom će ostvariti svoju ideju i doprinijeti pozitivnim kulturnim promjenama u Opatiji. 

Ove godine, Žmergov lokalni info-centar za mlade (ŽLICA) podržat će najzanimljiviji projekt mlade osobe u dobi od 18 do 30 godini s 5.000 kn (brutto). Ukoliko pobjednik natječaja bude mlada osoba, nagradni fond se uvećava za taj iznos te iznosi 15.000 kn.

Natječaj je otvoren za prijave do 06. studenog 2021., a sva natječajna dokumentacija se nalazi na web stranici Udruge Žmergo, organizatora natječaja. 

OKiZA se provodi kroz projekte Žmergov ekološki centar (ŽEC) i Žmergov lokalni info-centar za mlade (ŽLICA) koje financira Grad Opatija te uz sufinanciranje Turističke zajednice grada Opatije.


Close Menu