Ana je počela EVS u Istanbulu

Ana je počela EVS u Istanbulu

Bit će sada mjesec dana da sam iz mirnog Riječkog predgrađa preselila na deset mjeseci u živahni Istanbul. Za sve je kriva Udruga Žmergo: volontiranje u udruzi dovelo me do volontiranja u Turskoj preko EVS programa (European Voluntary Service). 10 mjeseci volontiranja provesti ću na privatnom fakultetu Arel University (kampus Tepekent) radeći na Europskim projektima i pomažući Turskim studentima da takve projekte pronađu i u drugim državama Europe.

Što reći o Istanbulu? Po mnogima (pa i po meni) najljepši grad na svijetu. Istanbul ima poseban štih, a može ga se možda najbolje osjetiti u toplije doba godine, kada se sa jaknama i šalovima ne morate motati po đamijama i muzejima (da, Turske zime su jako hladne). Ne znam da li postoji grad gdje tradicija i zapad žive tako skladno, gdje  se 5 puta dnevno molitva ori ulicama; gdje se mirisi sa bazara i iz lokanta šire ulicama i gdje povijest možete doslovno rezati nožem. Ako ste bili u Istanbulu a niste posjetili Hagiu Sofiu, Plavu đamiju, Veliki bazar, Spice bazar, Topkapi palaču, Istikkal Caddesi, Taksim i ribare na mostu Galata bilo bi bolje da niste ni dolazili. To su must-see mjesta Istanbula. I može ih se relativno brzo obići (za Topkapi palaču bih preporučila da odvojite barem pola dana). S aerodroma možete lako doći do centra grada metroom, a grad je najbolje obilaziti tramvajem ili metro-busom, plaćanje je vrlo jednostavno: u trafici pitajte za Istanbulkart i možete se njome voziti po cijelom Istanbulu i sa svim prijevoznim sredstvima (čak i brodom na Azijsku stranu) te po potrebi nadoplaćivati novac na karticu na automatima pred ulazom na stanice. Što se tiče prelaženja ulice – nikad niste u prednosti! Turci će vas bez pardona trknuti s ceste ako treba.

Kako se sporazumjeti? Rukama i nogama. Osim u centru Istanbula, vrlo rijetki govore engleski.
Što reći o fakultetu? Privatni fakultet toliko van grada da više zapravo niti ne živite u Istanbulu. Ženski i muški dom su svaki na svojoj strani kampusa i ograđeni su, pa vas tako na rampi neće pustiti ako ne živite u domu. Sam kampus veličine je otprilike svih naših fakulteta na Trsatu u Rijeci, a u sklopu njega radi i nekoliko kafića, restoran/menza u kojemu je hrana i više nego dobra, bazen, nekoliko sportskih dvorana, fitness, itd.

Za sve one koje zanima što je to i kako pristupiti jednom takvom projektu preporučila bih da se informira na web stranicama ili direktno u udruzi.

Odgovori

Close Menu