Portugalska avantura s EVS-om

Portugalska avantura s EVS-om

Kažu da su dvadesete godine za avanturu. Mlad si, spreman na nova iskustva i pun energije. Zašto se ne odvažiti na promjenu? Udruga Žmergo podržava upravo te ideje i omogućava mladim ljudima volontiranje u inozemstvu kako bi stekli neprocijenjivo životno i radno iskustvo kroz program Europske volonterske službe. Tako su Tina Ugarković i Roma Đurić odlučile otići na jednomjesečno volontiranje u Peniche, u Portugal u udrugu koja se bavi međunarodnom suradnjom i edukacijom mladih.

Projekt portugalske organizacije Associação Juvenil de Peniche pod nazivom “Moving for learning” provodi se u centru za dječje izvanškolske aktivnosti. “Osim predivne, duge pješčane plaže i krajolika Penicha, oduševili su me ljudi s kojima sam radila, a da ne govorim djeca. Ono što sam zapravo većinu vremena radila, jednostavno je bilo,  biti desetogodišnje dijete. I uživala sam u svakom trenutku! Od igranja nogometa, preskakanja vijače, lovice i skrivača pa do kartanja, plesanja i učenja capoeire. Sporazumijevanje s djecom nije bio nikakav problem, vrlo brzo sam naučila osnovne izraze i riječi. Volontiranje je u svakom trenu bilo pravi užitak. A kako smo vikende imale slobodne, uživale smo još i više istražujući gradove Lisabon i Porto. Sretna sam što sam imala priliku upoznati ovu divnu zemlju, ljude iz cijelog svijeta, igrati se s djecom i otkrivati nove horizonte živeći po prvi puta sama.” – kaže 19-godišnja Roma.

“Osim tih aktivnosti pohađala sam i tečaj portugalskoga jezika koji mi je omogućio bolje snalaženje u zajednici. Već nakon tjedan dana mogla sam tečno naručiti Pasteis de Nata (tradicionalni portugalski desert) i kupiti suvenire od keramičkih pločica, tipične za portugalsku arhitekturu. Pred kraj svojeg boravka počela sam i bolje razumijevati fado, tradicionalnu portugalsku glazbu. Posebno onu neprevodivu riječ Saudade koja objašnjava čežnju i nostalgiju za minulim trenucima, ali i sreću što smo ih mogli doživjeti” – kaže 25-godišnja Tina.

Cure se jednoglasno slažu da je volontiranje u svakom trenutku bilo pravi užitak. Peniche godišnje ugošćava mnogobrojne volontere iz cijele Europe. Tina i Roma šalju poruku za sve mlade – odvažite se, putujte i volontirajte; otkrivajte nove svjetove! Uvijek se isplati!

Želite i vi volontirati u inozemstvu? Javite se na erasmus@zmergo.hr! 🙂 Više o EVS-u

Odgovori

Close Menu