Ča će mi Copacabana?

Ča će mi Copacabana?

Da li ste se nekad zapitali kako zapravo izgleda Brazil, zemlja nogometa, velikoga prirodnog bogatstva i zemlja sambe ?  Pokušati ćemo vam približiti ugođaj koji smo stekli posjetom te, nama daleke zemlje. Posjetili smo jedan od najvećih gradova na svijetu, Sao Paulo i božanstveni Rio de Janeiro.

Ako želite dobiti dojam koliko čovjek zapravo može biti malen
IMG_0958ispod zvijezda, svakako trebate posjetiti Sao Paulo, grad ogromnih nebodera, modernih nastambi i različite kulture. Sao Paulo najveći je grad Južne Amerike, ima više od 11 milijuna stanovnika, stoga možete samo zamisliti njegovu veličinu, mnogobrojnost različitih rasa na ulicama grada i ljude različitih slojeva društva. Šečući gradom možete susrest mnogo umjetnika koji izlažu svoje radove na ulicama,  beskućnike koji žive na ulicama i prose za malo milosti ljude u odjelima s aktovkama, poslovnjacima koji rade u obližnjem neboderu. Sao Paulo slovi i kao jedan od najopasnijih gradova na svijetu pa uvijek valja biti oprezan i budan u svakom trenutku. Upravo iz tog razloga u gradu ima mnogo naoružanih policajaca koji budnim okom paze nebi li što pošlo po zlu. Polje opasnosti i kriminala je slično i u veličanstvenom Rio de Janeiru, samo što je tamo moguće izgubiti se u moru turista, za razliku od Sao Paula. Naime, Sao Paulo nije naročita turistička destinacija već više usputno stajalište za putnike iz cijeloga svijeta, pa smo se tako i mi vrlo skoro zaputili prema Rio de Janeiru, po nekima jednom od najljepših gradova na svijetu. Zelena brda koja okružuju  grad i sa kojih se širi veličanstven pogled, ostavljaju bez daha. Upravo su ta brda jedna od najvećih atrakcija za turiste; Šećerna glava i Nacionalni park Tijuca u kojem se nalazi slavna statua Isusa koji svojim pogledom štiti i čuva cijeli grad. Ta mjesta su jednostavno nešto što se mora doživjeti.

Ali kada se dođe u Rio ne može se zaobići  najpoznatija plaža na svijetu koja se proteže dugih 6 km tik  do grada; Copacabana. Ta divna, pjeskovita plaža čini svakog stanovnika i posjetitelja presretnim. To je mjesto gdje vlada pozitivna energija, gdje se udružuju stranci i stanovnici Ria, siromašni i bogati i gdje mnogi provode svoje slobodno vrijeme kupajući se u oceanu, ispijajući koktele ili prirodne sokove od tropskog voća, igrajući se loptom i sunčajući se na vrućem pijesku. Tamo možete vidjeti zgodne brazilke i mišićave brazilce u punom sjaju.

Na plažise prodaju razne usluge; hrana, piće, odjeća, nakit itd. i bučno je u toj mjeri da ne može mirno ležati i slušati zvukove valova kao u Lijepoj našoj. Tako je i kupanje u oceanu potpuno različito od kupanja u moru. Teško je da se može plivati od snažnih valova koji se šire plažom ili stajati u plićaku pokušajući se polako osvježiti. Ukoliko se ne stoji čvrsto na nogama, val te uzme pod svoje toliko snažno da dalje sve ovisi o njemu, što je vrlo zabavno ukoliko je u granicama opreza, jer vrlo je lako da izgubiti kontrolu nad takvom zabavom. Slične  Copacabani ali ponešto manje su plaže Ipanema i Leblon, gdje vlada ista atmosfera. Ono što na plaži umjesto ručnika morate imati jest marama koju možete kupiti i kod prodavača na plaži. Ručnik nitko ne koristi. Žene leže iskučljivo na maramama, dok muškarci često i na pijesku. U plićaku često možete vidjeti kako se grupice ljudi, zabavljaju igrajući loptom i izvodeći razne akrobacije. S loptom su vrlo spretni kao da su se s njom rodili.

U samom srcu grada nalazi se i prekrasan park, gdje možete doživjeti dašak prašume i šetati se među majmunima. Iako dalek očaravajući Brazil pristupačan je i  skromnijem đepu. Tako se povratna avionska karta može pronaći već od US$ 200 eura, a za pojesti i popiti nešto ukusno i tradicionalno brazilsko u lijepom restoranu možete potrošiti po osobi od 100 kuna na više. Ono što tamo morate probati su prirodni gusti sokovi od raznog tropskog voća neopisivog okusa,  Guarana – gazirani brazilski sok, razne pržene poslastice od mesa, neodoljivi odresci sa roštilja iz neke poznate Churrasscarijei.

Po danu za prijevoz između zanimljivosti svakako možete koristiti onaj javni, metro i autobus. U Riu je sve dosta dobro povezano i označneno, dok se Sao Paulo baš nemože pohvaliti dobrim označavanjem. Javni prijevoz noću, posebice autobusi nisu preporučljivi, te je sigurnije uzeti taxi. Taxi košta otprilike 10 kn/km.

Imajte na umu da morate biti iznimno oprezni i da je preporučljivoi znati barem ponešto od portugalskog ili španjolskog jezika. Naime, na naše veliko iznenađenje, većina turističkih djelatnika Rio de Janeira, te svjetske turističke destinacije, ne komunicira engleskim jezikom. Npr. dosta prodavača pokušati će vas navesti da platite veću cd one prave , stoga valja biti oprezan. Ima još nekih sitnica ali prepustit cu vam da ih otkrijete sami jednom kada se uputite u Brasil. Znajte da brazilci imaju zaista veliko i veselo srce koje vrijedi upoznati. Sretan vam put!

Melanija Čandrlić

Odgovori

Close Menu